RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Повістки можуть вручати не всі: від кого можна "приймати" виклик у військкомат

Останнім часом в Україні знову активізувалася робота з роздачі повісток у місцях масового скупчення громадян, що робиться з метою актуалізації військово-облікових даних, адже держава має розрахувати свій мобілізаційний ресурс.

Хто і де може вручати цей документ та що у ньому повинно бути вказано розповідає юрист-волонтер Владислав Зайцев, інформує ZN.UA.

За його словами, повістки в Україні можуть вручати будь-де, оскільки у законодавстві держави не окреслено чіткого переліку місць, де це може статися. При цьому, вручати документ повинні лише посадові особи територіального центру комплектування та соцпідтримки.

Читайте також: Вручення повісток на вулицях: наскільки законна їхня роздача працівниками ЖЕКів

Водночас цей процес може відбуватися і через органи самоврядування, через керівників підприємств після отримання ними розпорядження від ТЦК і СП разом з бланками повісток.

"Випадки вручення повісток поліціянтами та представниками територіальної оборони незаконні", — наголосив Зайцев.

Повістка повинна містити:

  • ПІБ та місце проживання громадянина;
  • Вказівка про час і дату прибуття в ТЦК і СП;
  • Найменування та місцезнаходження ТЦК і СП, в який повинен прибути громадянин;
  • Підпис і печатка керівників ТЦК і СП.

Наголошується, що військовозобов'язаний повинен поставити свій підпис у повістці. Повістка повинна бути вручена громадянину особисто в руки.

"Отже, залишення повісток під дверима, в поштових скриньках або телефонні дзвінки громадянам про виклик їх у ТЦК і СП не є належним врученням повістки", — додав Зайцев.

Раніше ми писали, як карають в Україні за неявку до військкомату.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.