RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

Повістка прийшла, а військовозобов’язаний за кордоном: що робити

В Україні бувають випадки, коли прийшла повістка з військкомату, а військовозобов'язаний громадянин перебуває за кордоном. У такому випадку потрібно діяти певним чином.

Про це розповіла юристка Надія Грищенко.

За правилами вручення й отримання повісток, військовозобов'язаний мусить отримати її особисто й підписати цей документ. Якщо ж людина за кордоном, то ніхто за не неї взяти повістку не має права.

Читайте також: Що робити, якщо ти хворий і тебе мобілізували: пояснення юриста та зразок заяви

Так, після вручення повістки громадяни мають з нею ознайомитися та поставити свій підпис, щоб підтвердити, що особа знає про необхідність з'явитися у військкомат. Тобто коли людина за кордоном, то вона не зможе отримати повістку. Варто зазначити, що в закордонних дипломатичних установах не вручають повістки.

Якщо ж повістку принесли комусь із родичів військовозобов’язаного, то вони повинні поінформувати тих, хто вручає, що ця особа за кордоном і не може повернутися. Повістки не можна передавати через членів сім’ї, родичів або друзів.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Раніше "Апостроф" повідомляв, хто має право вручати повістки. Такі повноваження є не тільки у співробітників військкоматів.