RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Що чекає на авіацію Росії у разі нового масштабного наступу: прогноз експерта

Розглядаючи питання повітряної підтримки так званого наступу окупантів, треба відповісти на запитання: а на що розраховують росіяни, навіть якщо вони наважаться на масштабну повітряну підтримку своєї наземної наступальної операції?

Таку думку висловив у коментарі "Апострофу" військовий аналітик Петро Черник.

Читайте також: Чому пілоти Росії не ризикують залітати на лінію фронту: роз'яснення експерта

"Сьогодні Україна озброєна широкою лінійкою сучасних новітніх західних зенітних ракетних комплексів, зокрема й переносних. За допомогою ПЗРК навчилися збивати навіть їхні крилаті ракети, не те що їхні літаки та гелікоптери. Були навіть випадки, коли гелікоптери збивались "Джавелінами". І якщо росіяни вирішили перетворити на брухт свою і так доволі дефіцитну авіацію, то чому ми маємо їм у цьому відмовляти?” – каже Петро Черник “Апострофу”.

Водночас він зазначив, що попри всю небезпеку їхні пілоти виконуватимуть накази, навіть розуміючи, що їх зіб'ють.

"Ці смертники ніколи не збунтуються. А щодо кваліфікації… То чим нижча буде кваліфікація пілотів, які ще залишились у ворога, тим простіше буде їх збивати", - каже Черник.

На момент вторгнення 24 лютого 2022 року росіяни мали близько 300 готових бойових літаків. А сьогодні таких потрібно ще більше. А до них ще й сучасні системи озброєння.

"Беручи до уваги готовність української ППО, то сьогодні росіянам треба 400-500 літаків, щоб принаймні заявляти, що вони готові до повітряної підтримки наземної операції. Але ми не можемо влізти в голови тим істотам і зрозуміти, що вони думають робити. Та й зрозуміти, зрештою, їх дуже важко. Простий приклад – так званий "серіал Чорнобаївка", коли ЗСУ раз за разом знищували ворожі гелікоптери, а окупанти туди завозили нові. А останній приклад – бомбардування порожнього острова Зміїний. Такого божевільного використання авіації — годі й вигадати. Тому, якщо вони самогубці та хочуть щось спробувати, влізти авіацією в зону дії наших ППО та ПЗРК – ласкаво просимо до пекла".

Більше читайте у матеріалі "Апостроф": Ласкаво просимо до пекла: чи зможе Росія прикрити авіацією свої війська