RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Чому пілоти Росії не ризикують залітати на лінію фронту: роз'яснення експерта

Російські пілоти бояться залітати навіть на лінію фронту, оскільки вона насичена не тільки системами ППО, а й новітніми ПЗРК, якими озброєні наші воїни.

Про це розповів експерт з авіації, військовий історик, професор кафедри гуманітарних наук Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного Андрій Харук.

Читайте також: Активність літаків "судного дня" в Росії: експерт розповів, що це може означати

За його словами, "людський фактор" теж відіграє значну роль. Адже далеко не всі російські пілоти здатні здійснювати бойові вильоти саме в умовах, в яких сьогодні йде війна. Бо одна річ – бомбити мирних громадян чи повстанців у Сирії, де тобі нічого не загрожує, а інша – залетіти на лінію фронту, де тебе з ймовірністю майже 100% зіб'ють.

"Російські пілоти не ризикують з'являтися над лінією фронту. Це відбувається лише тоді, коли вкрай необхідно допомагати їхнім наземним військам. І тут ми маємо нюанс, характерний для російської військової авіації. У них хронічний брак високоточного озброєння, яке дозволяє фронтовим літакам вражати наземні цілі, не входячи в зону дії української ППО. Навіть умовно найсучасніші російські фронтові бомбардувальники Су-34 несуть некеровані авіаційні бомби, які скидаються безпосередньо над ціллю. Але "над ціллю" вони потрапляють у зону дії української ППО та навіть ПЗРК, якими озброєні підрозділи Сил Оборони України. І це веде до втрат. І найбільші втрати російської авіації саме у таких літаках, які діють над полем бою – штурмовики Су-25, бомбардувальники Су-34 та гелікоптери вогневої підтримки Ка-52. Саме цим і пояснюється поява на фронті бомбардувальників Су-24, старих машин, які в Росії були зняті з озброєння, але зараз їх повертають. Адже потрібно компенсувати втрати", - каже Андрій Харук.

Більше читайте у матеріалі "Апостроф": Ласкаво просимо до пекла: чи зможе Росія прикрити авіацією свої війська