RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Українським військовим можуть дозволити відпустку за кордоном: що відомо

В Україні військовим можуть надати право під час відпусток виїжджати за межі країни.

Така ініціатива прописана у законопроєкті № 8429, який зареєстрували у Верховній Раді.

Читайте також: Мобілізація в Україні: військовий розповів, хто потрібен українській армії

За словами автора документа, народного депутата Анатолія Остапенка, розробив такий законопроєкт у зв'язку з численними зверненнями самих військових та їхніх родин.

Документ вносить доповнення у закон "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей". Згідно з ними, на час воєнного стану військові матимуть право використати відпустку за сімейними обставинами та з інших поважних причин для виїзду за кордон для відвідування рідних, які перебувають за кордоном.

У документі міститься перелік тих, до кого можна буде виїхати. Йдеться про дружину, чоловіка, батька, матір, вітчима, мачуху, сина, доньку, пасинка, падчерку, рідного брата, рідної сестри чи особи, на вихованні якої перебував військовий.

Водночас під дію закону підпадатимуть військові, які брали участь у бойових діях щонайменше 90 днів. Термін відпустки - до десяти днів. Без урахування часу, відведеного на дорогу, проте, але не більше ніж три доби в один кінець. При цьому пропонують зберегти виплати грошового забезпечення на цей час.

Також надання таких відпусток можливе за умови одночасної відсутності не більше 5% загальної чисельності військових певної категорії відповідного підрозділу. Надаватиме такі відпустки командир в порядку черги.

На ухвалення законопроєкту може піти два-три місяці.

"Таке право надасть нашим захисникам віру в майбутнє й слугуватиме певною реабілітацією, психологічним перезавантаженням", - додав політик.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Раніше ми писали, які дев'ять категорій громадян не підлягають призову.