Експерти поділилися деякими секретами, які допоможуть суттєво заощаджувати під час купівлі продуктів і при цьому смачно та корисно харчуватися.
Про це розповіла нутриціолог Ольга Дорош.
Читайте також: Подорожчали не лише яйця: на які продукти зросли ціни в лютому
За її словами, вибираючи дешевше м’ясо, потрібно брати те, у якому мало кісток та відходів. Варто звернути увагу на субпродукти, які будуть дешевші та корисніші. Йдеться про печінку, сердечка, тощо.⠀
При цьому, якщо купувати цілу птицю, а не окремі частини, то вийде дешевше.
Фахівець радить обирати продукти на вагу, адже зазвичай дешевші, ніж запаковані (наприклад, крупи, бобові, сухофрукт та овочі).⠀
За можливості, треба брати продукти в такій кількості, щоб отримати дешевшу ціну, тобто акційні. Наприклад, три пачки спагеті в деяких супермаркетах дешевші за одну. Можна пачки розділити з сусідами чи друзями.
Під час приготування їжі потрібно використовувати мало води для приготування їжі: її завжди можна долити за потреби.⠀
Варто заощаджувати воду для приготування їжі з овочів чи рідину з овочевих, м’ясних консервів та рідину, що залишилась від тушкування м’яса, і використовувати її в супах, для варіння каш та пасти.⠀
Не можна переварювати овочі, щоб зберегти більше вітамінів і скоротити витрати води, газу й електроенергії.⠀⠀⠀
Капусту, броколі, шпинат, томати тощо, треба варити лише 5-10 хвилин. Для картоплі та коренеплодів - 20-40 хвилин.⠀
Краще використовувати мікрохвильову піч, якщо є електрика, але немає газу.⠀⠀
Вона зауважує, що овочі, приготовані таким способом, зберігають більше вітамінів, якщо порівнювати з вареними, і для їх приготування майже не потрібна вода. Просто потрібно порізати овочі невеликими, однаковими за розміром шматками (для рівномірного приготування), викласти щільно в один шар з невеликими проміжками між ними в посудину, придатну для мікрохвильової печі, та додати кілька ложок води. ⠀
Треба готувати на високій потужності від 1 до 10 хвилин у залежності від ваги, кількості та виду овочів.⠀
Ще вона наголосила, що ані підігрів, ані готування в мікрохвильовці не викликає рак чи опромінення.
Нагадаємо, що раніше частина "стратегічних" продуктів навіть почала дешевшати.