RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 травня

15 травня

Всі новини

Посівний календар на березень: коли і що краще садити в перший місяць весни

Попри те, що в березні за вікном ще холодно, підготовка до дачного сезону починається саме цього місяця - існують вдалі та невдалі дні для посадки розсади, кущів та дерев.

"Апостроф" публікує посівний календар, який допоможе вибрати для цього найсприятливіші дні.

Наголошується, що цей графік побудований з урахуванням фаз Місяця – вважається, що саме це впливає на зростання та якість рослин, а відповідно і на майбутній урожай.

  • 1-3, 6, 8-17, 24-30 березня – сприятливі дні для посівів та посадок будь-яких рослин.
  • 4-5, 7, 18-23, 31 березня згідно з місячним посівним календарем, несприятливі для посіву, посадки та пересадки будь-яких рослин.

Читайте також: Місячний календар на березень: які дні будуть вдалими, а які небезпечними

У деякі дати рекомендується садити певні культури та проводити конкретні роботи. Зокрема:

  • 1–3 березня. У ці дні можна садити перець, помідори, огірки, баклажани, капусту (будь-яку - білокачанну, савойську, броколі, кольрабі), однорічні квіти.
  • 4-5 березня. Ці дні вважаються не дуже сприятливими для сівби більшості рослин. Але все ж таки можна розпушувати ґрунт, обрізати дерева, кущі, а в теплиці сіяти салат, фенхель і базилік.
  • 6 березня. Цього дня можна зайнятися посівом декоративних рослин. Також дозволяється їх поливати, підгодовувати та обробляти натуральними засобами від хвороб та шкідників.
  • 7 березня. Цього дня повня, тому найкраще присвятити себе відпочинку та не займатися рослинництвом.
  • 8-17 березня. Можна висаджувати декоративні рослини, багаторічні чи однорічні квіти; доглядати за кімнатними та тепличними рослинами. Крім того, це сприятливий час для посіву розсади капусти, огірків, селери, спаржі, цибулі-порею, болгарського перцю, ранньої редиски. У саду можна щепити дерева, займатися обрізанням, підживленням, обробкою органічними добривами, розпушенням ґрунту в саду та на городі.
  • 18–23 березня. У ці дні, зокрема, у молодик 22 березня, не рекомендується займатися городництвом та садівництвом. Однак найпростіші процедури (прополювання, підгортання рослин, обробіток рослин від шкідників) виконувати можна.
  • 24–30 березня. Дозволяється виконувати будь-яку роботу, крім обприскування рослин хімікатами. Рекомендується сіяти зелень, помідори, різні види капусти, баклажани, болгарський перець, огірки, квасолю, горох та однорічні квіти. Також можна проводити санітарні справи в саду (щепити й обрізати рослини, вносити мінеральні добрива тощо).
  • 31 березня. Цього дня краще активно не працювати з рослинами, але можна підготувати грядки для майбутніх посадок та упорядкувати город.

Раніше ми писали, що у березні в Україні передбачається кілька традиційних свят, під час яких українці зазвичай відпочивають, проте через продовження воєнного стану ці дні цього року будуть робочими. Вихідні в перший весняний місяць будуть лише у суботу та неділю.