RU  UA  EN

Середа, 22 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 травня

21 травня

Всі новини

Як заощадити на опаленні будинку електрикою: корисні лайфхаки

Незважаючи на те, що настала календарна весна, зима вперто не хоче відступати, періодично видаючи погодні сюрпризи, як, наприклад, вчорашній сніг із грозою.

Сьогодні, у Всесвітній день енергоефективності, Апостроф ділиться деякими лайфхаками, як можна трохи заощадити на електриці при опаленні будинку.

Заощадити на опаленні електрикою можна встановивши дво- чи тритарифний лічильник, який рахує спожиту електроенергію в залежності від часу доби.

Читайте: Дешево і просто: утеплити квартиру можна за допомогою незвичайних речей

І якщо включати опалення вночі, коли на вулиці найхолодніше і всі знаходяться вдома, а вдень, коли всі на роботі чи на навчанні та підтримувати мінімальну температуру — суму в платіжці можна суттєво зменшити.

У нічному прогріві приміщення є важливий плюс: у теплій кімнаті прокидатися комфортніше, а от коли температура в кімнаті мінімальна - можна швидше заснути під теплою ковдрою.

Коли на вулиці немає сильних морозів, зниження температури нагріву приладу всього на 1 градус заощаджує до 5% енергії, тобто знизивши споживання зі звичних 23° C до 17° C, коли будинок порожній, витрати на опалення можна скоротити на чверть.

Щоб не переплачувати зайвого при опаленні електрикою, у приватному секторі, який не підключений до системи гарячого водопостачання, можна встановити бойлер непрямого нагріву, що використовує енергію опалювального контуру для підтримання температури води в резервуарі та не потребує потужного джерела живлення.

Температура рідини в такому бойлері підтримується спонтанно, а надлишок тепла йде на прогрів повітря в кімнаті. При цьому, якщо знадобиться нагріти великий об'єм води — на це витрачатиметься набагато менше тепла, ніж якщо гріти її у водогоні. Тому витрати на підтримку температури рідини у баку суттєво знизяться.

Правильно виконане утеплення фасаду за допомогою сучасних полімерних матеріалів дозволяє знизити втрати тепла до 30%, на стільки зменшивши суми в квитанціях. У той же час металопластикові вікна із двокамерними склопакетами здатні зменшити втрати тепла ще до 30%. Те саме стосується і дверей з якісним наповнювачем усередині.

При установці вікон та дверей не варто шкодувати монтажну піну та штукатурку для загортання швів, оскільки під впливом ультрафіолетового випромінювання від сонця піна втрачає об'єм, а її теплоізоляційні властивості погіршуються.

Нагадаємо, раніше ми писали, як можна бюджетно утеплити свою квартиру.