RU  UA

ЗСУ готуються до масштабного наступу: експерт озвучив важливі деталі

Поки Росія б'є ракетами по мирних українських містах та селах, Сили оборони України готуються до масштабного наступу. Найбільш ймовірний його час - кінець весни - початок літа, до нас іде понад 1000 різних бронемашин, також чекаємо близько 300 танків.

Про це розповів військовий аналітик, полковник ЗСУ Петро Черник в ефірі Апостроф TV.

"Щодо боєприпасів. Ніхто не чекав такої війни, як сталася в Україні. Запаси 155-мм снарядів в США складали всього близько 2,5 мільйонів. Тоді як Росія мала 15-25 мільйонів снарядів. Проте на останньому саміті НАТО було ухвалене рішення про перезапуск промисловості виробництва боєприпасів. Це, звичайно, тривалий процес, проте виробництво снарядів зростає", - описав ситуацію аналітик.

У той же час у росіян, за його словами, починає посилюватися снарядний голод. Якщо на початку війни вони виставляли вогневі вали по 40-80 снарядів на добу, то зараз це близько 15 тисяч. А до літа, вважає Черник, вони скоротяться до 5 тисяч. І тоді у нас може з’явитися можливість наступу.

Читайте також: Окупанти створили для ЗСУ гарні умови для контрнаступу: дані аналітиків

"Досвід інтегрування західного озброєння до радянських літаків вже є. Йдеться про протирадіолокаційні ракети повітря-земля. Тому велика ймовірність, що ракети повітря-повітря, які є дуже ефективними на відстані до 160 км, також вдасться пристосувати. Вони стануть ефективним засобом боротьби з крилатими ракетами, гелікоптерами і літаками. Проте вони все одно не замінять винищувачів F-16 чи інших західних літаків. Проте ці літаки неминуче з’являться в Україні, хоча і невідомо коли", - зазначив полковник.

Він додав, що бомби JDAM - дуже хороша зброя. Бойова частина досягає 1000 кг, що дозволяє руйнувати навіть бетонні укріплення. Проте ця зброя дуже дорога і навряд чи варто розраховувати на її масове постачання. Проте навіть кілька десятків бомб - це вже дуже добре для знищення тилових баз ворога і боєкомплекту.

Як розповідав "Апостроф", політолог і публіцист Андрій Піонтковський вважає, що війна може закінчитися травнево-червневою наступальною операцією української армії, але багато залежатиме від того, чи будуть передані Києву літаки, адже наступ без авіації проводити складно.