RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Окупанти створили для ЗСУ гарні умови для контрнаступу: дані аналітиків

Ряд факторів, таких, як близька кульмінація наступу окупантів біля Бахмута, спроба штурму Вугледара і наступ військ РФ у Луганській області, ймовірно, створюють хороші умови для українських контрнаступальних операцій.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

З 8 лютого, коли росіянам вдалося повернути собі ініціативу на сході України, вони не змогли скористатися ситуацією, щоб досягти якихось значних успіхів в оперативному відношенні.

Війська РФ, ймовірно, втратять ініціативу в Україні найближчими місяцями через очікувану кульмінацію їхніх трьох основних наступальних операцій.

Так, ЗСУ перехопили ініціативу після кульмінації російського наступу з захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська у липні 2023 року, а за кілька місяців провели контрнаступальні операції та звільнили великі райони Харківської та Херсонської областей.

Кульмінація нинішніх трьох наступальних операцій Росії, ймовірно, дозволить українським силам розпочати контрнаступ у будь-якому місці вздовж лінії фронту, яке вони визнають найбільш придатним для таких операцій.

Читайте також: Сюрприз готовий: навесні ворог здійснить "жест доброї волі" - боєць ЗСУ

Ключові висновки аналітиків ISW:

  • Командування ВПС України повідомило, що російські війська почали використовувати нові авіабомби УПАБ-1500В.
  • Війська РФ продовжували проводити обмежені наземні атаки на північний захід та південь від Кремінної.
  • Окупанти продовжували завдавати наземних ударів у районі Авдіївки та на західній околиці Донецька.
  • Російські війська намагаються створити умови для переходу у наступ на окремих ділянках запорізького та херсонського напрямів.
  • Росія депортувала близько 16 тисяч дітей, із яких 307 змогли повернутися до України.
  • Російська влада використовує тактику примусу, щоб відокремити українських дітей від їхніх батьків для їхньої депортації.

Як повідомляв "Апостроф", росіяни продовжують зазнавати великих втрат у живій силі . Медустанови на тимчасово окупованій території України переповнені тяжко пораненими, їх майже не евакуювали для лікування РФ.