RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Інцидент з російськими літаками та безпілотником США: що відомо про MQ-9 Reaper

Сьогодні в міжнародному повітряному просторі над Чорним морем зіткнулися російський винищувач четвертого покоління Су-27 і американський розвідувально-ударний безпілотник розвідки та спостереження MQ-9 Reaper.

"Апостроф" розповідає, що відомо про дрон "Жнець", який має досить складну структуру та чимало можливостей.

У довжину апарат, який випускає американська оборонна компанія "General Atomics Aeronautical Systems", досягає 11 метрів, а розмах крил у "пташки" - 20 метрів. Його мінімальна вага становить 2223 кг, а якщо безпілотник завантажують повністю, його вага збільшується вдвічі.

Читайте: Ось би такий для ЗСУ: у США розробили гіперзвуковий ударний безпілотник (відео)

Після запуску MQ-9 Reaper здатний утримуватись у польоті практично добу, до 28 годин. При цьому він може розвинути швидкість до 482 км/год при максимальній висоті у 15 кілометрів.

За один політ БПЛА здатний подолати до 1900 км. Однак MQ-9 Reaper має версію ER (extended range) з розширеною до 2575 км дальністю польоту.

Безпілотник оснащують мультиспектральною системою націлювання AN/DAS-1 MTS-B, радарною системою AN/APY-8 Lynx II та пошуковою радарною системою Raytheon SeaVue Marine Search Radar.

На ньому є сім точок кріплення боєкомплекту і може бути до чотирьох ракет "повітря-земля" Hellfire і дві 230 кг лазерокеровані бомби GBU-12 Paveway II.

Подібні літальні апарати стоять на озброєнні США, Франції, Італії, Іспанії, Нідерландів, Великої Британії, Марокко та Індії.

Коштує такий БПЛП 10,5 млн. доларів США.

На цей час було випущено понад 300 дронів. Експлуатанти втратили чотири таких апарати - два з них були збиті в Ємені у 2017 та 2019 роках хуситами, у 2022 році один із БПЛА впав на поле внаслідок аварії біля авіабази румунських ВПС Кимпія-Турзій. І останній інцидент стався сьогодні.

Після інциденту, як заявив офіційний представник Держдепартаменту Нед Прайс, США вирішили викликати посла Росії. У той же час представник Білого дому Джон Кірбі заявив, що подібні перехоплення не є рідкістю, але цей випадок "заслуговує на увагу через те, наскільки це було небезпечно і непрофесійно". Кірбі додав, що після інциденту США не припинять польоти над Чорним морем.

Нагадаємо, раніше ми писали, що Україна збиралася говорити зі США про закупівлю ударних безпілотників MQ-9 Reaper.