RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

19 травня

Всі новини

Як правильно заряджати смартфон: поради для всіх видів батарей

У всіх мобільних телефонах, незалежно від виробника, ціни, його "начинки" й відповідно, можливостей, використовується літій-іонні або ж літій-полімерні типи акумуляторів, які потрібно правильно заряджати, аби батарея прослужила якомога довше.

"Апостроф" дізнався, як, власне потрібно заряджати АКБ у смартфонах.

Літій-іонні (Li-Ion) батареї, які займають близько 90% ринку смартфонів, можуть витримати приблизно 1000 циклів зарядки/розрядки, після чого починають потихеньку "здаватися" й саморозряджатися десь на 10% на місяць.

Літій-полімерні (Li-Poly) батареї, які встановлені у "флагманах", витримують вже 5 000 циклів й саморазряд у них відбувається у межах 3-5% на місяць.

Читайте: Як продовжити життя своєму смартфону: простий та ефективний спосіб

Період деградації батареї становить від двох до п’яти років. Оксидовані продукти поступово накопичуються у ній, через що ємність, тобто час автономної роботи, зменшується. І коли акумулятор втрачає третину ємності, його сміливо можна позбутися.

Сучасний смартфон можна сміливо залишати на зарядку хоч на всю ніч, адже у більшості моделей виробник встановлює спеціальний чіп, який припиняє зарядку після досягнення позначки 100%. Навіть якщо кабель підключений, зарядка не відбуватиметься.

"Розумники" стверджують, що новому телефону потрібно щонайменше три повних циклів зарядки, аби акумулятор набрав свою ємність, але це помилка. Адже вже після першої зарядки батарея одразу починає працювати на повну. Зазвичай після покупки гаджету споживачі констатують, що акумулятор розряджається швидше, але причина криється у тому, що людина більше часу проводить з новим смартфоном, вивчаючи його можливості, тестує, налаштовує та встановлює різноманітні додатки.

Окрім того, "експерти" запевняють, що перед зарядкою смартфону нібито потрібно дочекатися, поки він розрядиться до свого мінімуму. Але з сучасними телефонами це не працює, бо це твердження пішло з часів, коли у апаратах стояли нікель-кадмієві акумулятори з ефектом "пам'яті", й для літій-іонних АКБ це вже не актуально.

Мабуть, найпоширенішою "легендою" серед власників смартфонів є твердження. що для якісного та безпечного заряджання потрібно використовувати лише оригінальний зарядний пристрій від виробника. Але можна використовувати будь-яку сертифіковану "зарядку", яка повинна видавати стабільну заявлену напругу, рекомендовану для конкретної моделі телефона.

Якщо напруга буде вищою, це призведе до зносу і згорянню контролера та згодом вже й зносу самої батареї. Якщо напруга буде нижче, тоді акумулятор не зможе заряджатися повністю.

Нагадаємо, раніше ми писали, чому смартфон може сильно нагріватися під час заряджання.

  • Ще новини на тему:

Як правильно чистити смартфон від бруду та мікробів, щоб не пошкодити екран

Що не можна робити під час заряджання смартфона: основні помилки

11 способів зарядити смартфон, коли немає світла