RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

День святого Патрика: історія та традиції свята

17 березня у світі святкують День святого Патрика - культурне та релігійне національне свято Ірландії, яке вже розповсюдилося на весь світ та набуло популярності навіть в Україні.

Про історію та традиції Дня святого Патрика розповідає "Апостроф".

Історія свята

Легенда говорить, що святий Патрик був першим єпископом, заступником і борцем за волю Ірландії. Дата свята прив'язана до дня смерті небесного покровителя Ірландії, який запам'ятався тим, що провів беззбройну християнізацію острова.

Читайте також: Головні напої у День святого Патрика: з чим святкують популярне ірландське свято

Уже у ХХ столітті свято почало поширюватися у Європі, адже його туди привезли ірландці-емігранти. Раніше на свято люди їли святковий обід, ходили в гості, розповідали веселі історії, пили віскі й танцювали народні танці, а зараз заведено святкувати цей день у пабах.

Головний колір свята нині, беззаперечно, зелений, але раніше ним був синій, тому що саме в цьому кольорі Патрик постає на нечисленних своїх зображеннях. До того ж синій колір використовується й на гербі Ірландії.

Традиції Дня святого Патрика

В Ірландії на свято встановили офіційний вихідний, під час якого ірландці веселяться на повну: влаштовують паради, гуляння, переодягаються у костюми тощо. Разом з цим на свято традиційно використовують у своїх образах не тільки зелений колір, а ще й фігурки казкових лепреконів з глечиками скарбів, які також є національними символами Ірландії.

Щодо ж до традицій святкування в Україні, то це свято перетворилося в суто комерційне, яке активно використовують бари й паби: вони організовують вечірки, пропонують відвідувачам справжнє ірландське пиво чи віскі, вводять "зелений" дрескод, вмикають веселу ірландську музику.

Раніше "Апостроф" опублікував найкращі смс-привітання й пісні до свята Дня святого Патрика.

Вас може зацікавити:

Пурім 2023: як з'явилося свято, традиції і що не можна робити

Великдень вже скоро: коли відзначають у 2023 році і як вірянам приготуватися до великого свята

В Україні на березень випадає кілька великих свят: календар вихідних