RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Україна могла відмовитись від переходу на літній час: що цьому завадило

Майже три роки тому в Україні могли відмовитися від переходу на літній час, проте через численні доробки законопроєкту, а пізніше широкомасштабне вторгнення Росії, цього не сталося.

Чим аргументував своє рішення автор проєкту державний діяч Руслан Стефанчук, розповідає "Апостроф".

Так, законопроєкт "Про обчислення часу в Україні" був зареєстрований восени 2020 року і передбачав відмову від переходу на "літній" та "зимовий" час, а натомість – закріплення на території України єдиного київського часу – UTC+2. За словами Стефанчука, більша частина території України знаходиться в межах часового поясу UTC+2, який називається "київським". Водночас Луганська та частково Донецька та Харківська області, а також незначна частина Закарпатської області знаходяться в інших часових поясах. Тимчасова різниця між ними становить 68 хвилин.

Читайте також: Чи є ефект? Експерт оцінив необхідність переходу на літній час

Тому насамперед важливо було встановити єдиний час з метою збереження територіальної цілісності. Крім того, спікер посилався на вчених та лікарів, які вважають, що переведення годинника викликає значне погіршення стану здоров'я громадян у період адаптації.

Планувалося, що 25 жовтня 2020 року відбудеться останнє переведення годинника на одну годину тому, і час залишиться на цьому рівні. Законопроєкт було розглянуто у першому читанні лише у березні 2021 року, і за нього проголосували 277 депутатів. Однак у другому читанні його знову не було ухвалено - його підтримали лише 212 нардепів і документ було направлено на повторне друге читання.

У грудні оголосили, що законопроєкт буде доопрацьовано, і голосування відбудеться найближчим часом. Однак пріоритети Верховної ради змінилися через повномасштабне вторгнення Росії, і ініціатива, як і раніше, чекає на розгляд.

Раніше ми писали, що лікарка розповіла про наслідки переходу на літній час.

Вас може зацікавити:

Все почалося з жарту: хто і як придумав перехід на "зимовий" і "літній" час

Як перевести годинник в авто на інший часовий пояс

Топ-10 цікавих фактів про час, які ви не знали