RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Все почалося з жарту: хто і як вигадав перехід на "зимовий" та "літній" час

В Україні за традицією в останню неділю жовтня о 4:00 ранку переведуть стрілки годинника на одну годину назад. Цьогоріч на неділю випадає 30 жовтня.

"Апостроф" розповідає, з чого почалося переведення стрілок годинника.

Почалося все з жарту

1784 року громадський діяч США Бенджамін Франклін, перебуваючи у Парижі з дипмісією, пожартував про своє відкриття. Так, після восьми років перебування в цій країні він добре вивчив звичай парижан і частенько жартував з них. На вимогу його французьких друзів, зокрема, засновника видання Journal de Paris Антуана Бордо-де-Во, інколи друкувався анонімно у виданні, відправляючи сатиричні замітки на "злобу дня".

Так, в одній з них Франклін написав про своє відкриття завдяки помилці слуги. Мовляв, той забув закрити віконниці на ніч, а автор, прокинувшись о шостій ранку, побачив, що сонце встало доволі рано.

Він зауважив, що у разі переведення стрілок годинника ще на годину вперед, то можна використати цей час для роботи. Тоді як вечорами можна взагалі не запалювати свічок.

Ще він припустив, що держава могла б заощадити кругленьку суму.

Коли жарт став реальністю

1907 року англійський будівельник Вільям Уіллет зробив підрахунки того, як раціональніше використовувати денне світло. Зокрема, пропонував щонеділі квітня переводити годинник на 20 хвилин, а у вересні - назад. Економія становила б 210 світлих годин щорічно. Це близько 2,5 млн фунтів стерлінгів.

Прихильником переходу на літній час став майбутній прем'єр Британії Вінстон Черчілль, однак реформу не втілив у життя. Уперше це зробили в 1916 році. Після того як у Першу світову війн стрілки годинника перевели на годину вперед у Німеччині та Австро-Угорщині. Їх приклад перейняли Британія, Франція та інші європейські країни.

Підхід в Україні

В Україні зимовий та літній час ввели у 1981 році. Відтоді було багато спроб змінити дану традицію. До того ж - багато країн відмовилися від такої практики. Дана процедура проводиться, щоб заощадити електроенергію на 1-3%.

Нагадаємо, раніше "Апостроф" розповідав про те, як підготувати організм до переведення годинника на літній час.