RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

А чи є ефект? Експерт оцінив необхідність переходу на літній час

Щороку, в останню неділю березня жителі України та багатьох інших країн світу переходять на літній час – стрілки годинника переводять на одну годину вперед задля використання більшої частини світлового дня та зменшенні потреби в освітленні.

Чи справді це економить електроенергію розповів аналітик енергетичних ринків Максим Білявський, інформує РБК-Україна.

За його словами, на сьогодні суттєвого ефекту від переходу на літній час не спостерігається, оскільки це робиться здебільшого з метою економії вуличного освітлення, а за останні роки багато обласних центрів України перейшли на LED-лампи.

Читайте: Переведення годинника: історія, чому переводять і коли можуть скасувати

"За моїми суб'єктивними оцінками, з переведенням стрілок вдається економити не більше 2% обсягів електроенергії, і це на рівні статистичної похибки. Водночас як показав досвід опалювального сезону в умовах російських атак на енергооб'єкти, нам потрібно близько 20%. Тобто, саму ідею повністю відкидати не варто, але нам потрібно насамперед рухатися у напрямку зниження енергоємності промислових підприємств", - пояснив аналітик.

Він також наголосив, що економити не вдається, тому що головним споживачем електроенергії є не вуличні ліхтарі, а побутові прилади та енергомісткі підприємства. Тому варто рухатися у напрямку модернізації промисловості, зокрема запроваджувати повсюдний перехід на енергоефективне обладнання, а також навіть оптимізація робочих графіків.

Раніше ми писали, що лікар розповіла про наслідки переходу на літній час.

Вас може зацікавити:

Все почалося з жарту: хто і як придумав перехід на "зимовий" і "літній" час

Як перевести годинник в авто на інший часовий пояс

Топ-10 цікавих фактів про час, які ви не знали