RU  UA  EN

Середа, 22 травня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.65
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 травня

Всі новини

Добре психанули: чеські волонтери для ЗСУ купили РСЗВ RM-70 та купу снарядів

Волонтери Чехії, де нещодавно став президентом генерал армії у відставці, екс-глава військового комітету НАТО Петр Павел, зібрали 30 млн крон (1,2 млн євро) для купівлі РСЗВ RM-70 в рамках ініціативи "Подарунок для Путіна". Незабаром її разом із 365 ракетами до неї передадуть Україні.

Про це повідомляє České Noviny.

Волонтерам вдалося зібрати більше запланованих 30 млн крон, і вони встановили нову мету – 50 млн. Додаткові кошти підуть ще на 365 ракет. РСЗВ RM-70 коштує 17 млн крон, а одна ракета - 88 тис, у ракетному паку їх 40.

Ракетна установка пройшла капітальний ремонт на заводі STV Group у Полиці. Її назвали Přemysl, на честь міфічного персонажа Пршемисла Пахаря - повний залп RM-70 здатний "зорати" близько 3 га площі.

Читайте також: "Гібридні" Abrams: у Пентагоні уточнили, які танки і коли передадуть Україні

RM-70 була прийнята на озброєння чехословацької армії у 1971 році і досі залишається дуже ефективною зброєю. По суті це - "клон" РСЗВ БМ-21 "Град", до неї підходять ті ж 122-мм реактивні снаряди будь-якої сумісної номенклатури. Відмінність у тому, що RM-70 несе на собі додатковий пак на 40 ракет для швидкого перезаряджання. Це дає можливість скоротити час підготовки до наступного залпу до кількох хвилин.

Раніше ініціатива "Подарунок для Путіна" придбала для України 15 зенітних установок Viktor на шасі Toyota, модернізований танк T-72 та різні типи безпілотників.

Як розповідав "Апостроф", парламент Швеції схвалив урядову пропозицію щодо передачі Україні пакету військової допомоги, в якій передбачені танки Leopard 2 та самохідні артилерійські установки Archer.

  • Вас також може зацікавити:

Чому не запрацював Ленд-ліз для України: є чітке пояснення

Боєприпаси зі збідненим ураном: у США відповіли на панічні заяви Росії

Американська ІПСО: у ЗСУ прокоментували заяви Білого дому про наступ росіян