RU  UA  EN

Понеділок, 3 червня
  • НБУ:USD 40.50
  • НБУ:EUR 43.75
НБУ:USD  40.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 червня

2 червня

Всі новини

Відновлять на обліку: кого можуть по повістці через війну

Через широкомасштабне російське вторгнення в Україні було оголошено загальну мобілізацію, внаслідок чого багато військовозобов'язаних чоловіків віком від 18 до 60 років змушені були взяти в руки зброю і піти захищати батьківщину. Повістки можуть отримати навіть ті деякі громадяни, які раніше були зняті з військового обліку.

У яких випадках це можливо, розповідає "Обозреватель".

Так, за словами юриста-волонтера Гарячої лінії АПУ Владислава Зайцева, у чинному законодавстві України різняться поняття зняття та виключення з військового обліку.

"Це також впливає і на питання мобілізації таких громадян, адже законодавець по-різному регулює можливість призову на військову службу знятих та виключених з військового обліку осіб", - наголосив він.

Читайте також: Коли можна не приходити до військкомату по повістці: три причини

Оскільки уповноважені особи при врученні повістки не встановлюють наявність або відсутність факту відстрочки чоловіка, то запрошення до військкомату можуть вручити як знятій, так і виключеній із військового обліку людині. А вже безпосередньо призовна комісія вирішить, що робити із таким громадянином далі.

При розв'язанні питання про військовий призов громадян, знятих з військового обліку, важливо пам'ятати, що законодавство не передбачає категорій громадян, які були б повністю виключені з-поміж призовних у період мобілізації. Відтак вони можуть бути призвані на військову службу до складу Збройних Сил України, але лише за умови успішного проходження медичної комісії.

За словами юриста, виключені з військового обліку громадяни також не можуть бути віднесені до категорії осіб, які мають право на відстрочення призову. Однак, у цьому випадку існують певні особливості, які необхідно враховувати.

Наприклад, якщо військового було звільнено зі служби на підставі висновку військово-лікарської комісії (ВЛК) про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку, то його подальша мобілізація виключається.

"Однак, якщо виняток з обліку внаслідок непридатності до служби стався до повномасштабного вторгнення, є ймовірність його виклику на ВЛК для повторного огляду та перевірки стану здоров'я. Встановлення внаслідок проходження ВЛК придатності або обмеженої придатності до служби може призвести до наступного призову на військову службу", – резюмував Зайцев.

Раніше ми писали, як мобілізують безробітного в Україні.

Вас може зацікавити:

Прибрати людський фактор: лікарські комісії для мобілізації реформують

Поїхав у гості - отримав повістку: що потрібно знати про вручення "квитка" у військкомат не за місцем прописки

Повістка – це ще не все: як оскаржити висновок ВЛК

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.