RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Держприкордонслужба пообіцяла повернути тих, хто втік від мобілізації: чи можливо це

У Державній прикордонній службі України попередили, що мають намір повертати чоловіків з-за кордону на батьківщину.

Про правомірність таких дій розповів юрист Тарас Никифорчук.

Читайте також: Ухилянти від повісток платять від 2 до 12 тисяч доларів - спікер ДБР про "схематоз" з мобілізацією

За його словами, військовозобов'язані можуть виїхати за кордон за необхідних документів. В інших випадках - розглядають як незаконний перетин кордону. За це передбачені штрафи.

"Якщо людина потрапляє на територію іншої держави - законно чи не законно, - потрібні правові підстави для того, щоб її повернути. Те, що у нас у країні запроваджено воєнний стан, те, що у нас є заборона на виїзд для чоловіків - це не є підставою для того, щоб повернути людину назад на територію України", - пояснив він.

Громадянин повинен вчинити кримінальний злочин на території України, достатньо серйозний. Особа повинна переховуватись від слідства, тобто їй має бути оголошена підозра й мають бути на неї матеріали, які б свідчили, що громадянин переховується від слідства чи суду.

"Якщо є дані, що особа втекла за кордон, то відповідно проводиться засідання суду, подається клопотання. І суддя оголошує людину в міжнародний розшук. Робиться ухвала, яка передається у прокуратуру, а потім вона потрапляє в Інтерпол. Але тут йдеться про важкі злочини", - зазначив він.

Законно чи незаконно перетнув громадянин кордон, рішення Держприкордонслужби або прикордонслужби іншої країни не є підставою для того, щоб відправити людину назад в Україну. Для цього має бути судове рішення.

За словами адвоката, такі заяви української сторони тільки чинять негативний вплив. Українці, які втекли за кордон і хотіли б повернутися додому після завершення війни, тепер взагалі залишаться на чужині, боячись відповідальності.

Раніше "Апостроф" публікував роз'яснення Міноборони, чи призиватимуть засуджених ухилянтів.

  • Вас також може зацікавити:

$7000 за довідку: в Одесі лікарі-хабарники заробляли на ухилянтах, фото

Був придатний, став непридатним: СБУ виявила схему підробки документів для ухилянтів, фото

Не лише штраф: які зараз покарання для ухилістів за відмову від повістки