RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Чи призиватимуть засуджених ухилянтів: роз'яснення Міноборони

Військовозобов’язані громадяни, яких засудили за ухиляння від мобілізації, все одно можуть бути призвані на військову службу після відбування покарання.

Про це інформує "Судово-юридична газета".

Як повідомив заступник начальника Головного управління персоналу Генерального штабу Збройних Сил України Марк Андрусяк, пункт 9 статті 14 Закону "Про військовий обов’язок та військову службу" покладає на комісії з питань приписки обов’язки по взяттю на військовий облік громадян, яких раніше було засуджено до позбавлення волі, обмеження волі, арешту чи виправних робіт за вчинення кримінального проступку, нетяжкого злочину, у тому числі із звільненням від відбування покарання.

Читайте: Відмова від повістки до армії: як "ухилянту" уникнути в'язниці

За результатами медичного огляду громадянин України може бути взятий на військовий облік, незважаючи на те, що він раніше був засуджений за нетяжкий злочин.

Згідно з пунктом 4 статті 12 Кримінального кодексу, нетяжким злочином є діяння, за вчинення якого передбачене покарання у виді штрафу в розмірі не більше 10 тис. неоподаткованих мінімумів доходів громадян або позбавлення волі на строк не більше 5 років.

Виключенню з військового обліку у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки підлягають громадяни України, які були раніше засуджені до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Згідно зі статтею 336 (ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період) Кримінального кодексу, покарання передбачає позбавлення волі на строк від 3 до 5 років.

Тобто ухилення від призову на військову службу під час мобілізації вважається нетяжким злочином.

Інакше кажучи, якщо громадянин був засуджений до позбавлення волі за вчинення нетяжкого злочину і перебуває у військовому запасі, не є заброньованим на період мобілізації, то він підлягає призову на військову службу під час мобілізації.

Нагадаємо, раніше юристи розповіли, чи мають право військкомати видавати розпорядження про розшук військовозобов'язаних, які ухиляються від мобілізації.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.