RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 травня

Всі новини

Більше, ніж очікувалося, скільки БТР Rosomak отримає Україна від Польщі

Польща на замовлення України надасть ще 50 колісних бронетранспортерів Rosomak. Відтак, українська армія отримає партію зі 150 польських БТР.

Такі нюанси оборонної угоди розповів представник уряду Пьотр Мюллер.

Читайте також: Говорити з терористами нема про що: прем'єр Польщі виступив проти переговорів з Путіним

Він зазначив, напередодні однією з головних тем переговорів між польським та українським президентами було питання закупівлі польської військової техніки.

За підсумками зустрічі Україна підписала документ про закупівлю 150 БТР Rosomak, близько 50 самохідних мінометів RAK (на три роти) та 100 ракет для ПЗРК Piorun.

Зеленський та Моравецький підписали угоди про постачання в Україну польської військової техніки, співробітництво стратегічних компаній та участь Польщі у повоєнному відновленні України.

Чотиримісні колісні бойові бронетранспортери Rosomak стали однією з візитівок польських збройних сил. З'явившись у 2004 році, коли польська армія розпочинала місію в Афганістані, ця машина стала технологічним стрибком для солдатів, які мали у своєму розпорядженні або архаїчні бронетранспортери BWP-1, або БРДМ-2, що використовувалися під час стабілізаційних місій в Іраку або раніше на Балканах як ерзац-бронетранспортери.

Таким чином, Rosomak є ліцензійною копією фінського БТР Patria, розробленого у 2001 році. Розвиває швидкість до 100 км/год суходолом та 10 км/год по воді. Оснащений 30-мм гарматою Bushmaster II, кулеметом або протитанковими ракетами.

Раніше повідомлялося, що Україна отримала першу партію польських винищувачів МІГ-29.

  • Вас також може зацікавити:

Ворог змінив тактику використання авіації: військовий розповів про співвідношення сил

Залякування ядерною зброєю Росії у Білорусі: у Польщі несподівано відреагували

Ще одна країна ЄС та НАТО готує найбільшу армію в Європі