RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Гідний високого звання: друзі та побратими "Моджахеда" звернулися до Зеленського з петицією

У суботу, 1 квітня, у боях за Україну від російських окупантів загинув громадянин Білорусі, засновник та командир бойової групи Vendetta, колишній боєць батальйону "Торнадо" Даніїл Ляшук, відомий за позивним "Моджахед" й друзі, побратими та небайдужі громадяни просять президента Володимира Зеленського присвоїти загиблому патріоту звання "Герой України" з врученням ордену "Золота зірка" (посмертно).

Відповідна петиція оприлюднена на сайті глави держави.

У петиції описується бойовий шлях Даніїла Ляшука, який у 2014 році після незаконної анексії Криму вступив до добровольчого батальйону "Торнадо", в складі якого брав активну участь у бойових діях на сході України, а на початку повномасштабного вторгнення як доброволець захищав Київ.

Читайте: Прикривав своїх побратимів: під Бахмутом загинув відомий ді-джей із Херсона

У липні 2022 року вступив до лав ЗСУ та очолив зведену штурмову групу 59 окремої мотопіхотної бригади імені Якова Гандзюка оперативного командування "Південь" Сухопутних військ. У складі групи приймав участь в звільненні Миколаївської та Херсонської областей, був важко поранений, але захопив у полон двох військовослужбовців 108 парашутно-десантного полку ЗС РФ.

Після лікування в шпиталі він продовжив знищення окупантів у складі піхотних підрозділів 59 окремої мотопіхотної бригади.

У ніч з 31 березня на 1 квітня під час штурмових дій в районі села Первомайське Донецької області штурмовою групою на чолі з Даніїлом Ляшуком було знищено контрольно-спостережний пункт ворога, де перебувало біля 20 осіб живої сили противника, а також 1 БМП-2, але сам він отримав поранення не сумісне з життям.

На сьогоднішній день в Законі України "Про державні нагороди" немає механізму отримання державної нагороди з присвоєнням звання "Герой України" і врученням ордену "Золота зірка" іноземцям, а також тим хто має судимість, йдеться у петиції, у якій просять президента сприяти внесенню змін до відповідного закону, таким чином надати можливість справжнім героям нашої Вітчизни отримати найвищу державну нагороду.

Варто зазначити, що лише за добу звернення до президента отримало вже понад 25 тисяч голосів, необхідних для розгляду.

Нагадаємо, 7 березня у бою під Бахмутом загинув герой України, боєць 67-ї окремої механізованої бригади, комбат Дмитро Коцюбайло, відомий під псевдо "Да Вінчі".

  • Вас може зацікавити:

За Україну віддав життя чотирикратний чемпіон світу з кікбоксингу: що відомо про героя

На війні загинув командир ескадрильї ЗСУ: без батька залишилося двоє дітей

У боях під Бахмутом загинув відомий активіст та журналіст