RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

25 червня

24 червня

Всі новини

Є ще одне відео: всі подробиці про кадри відрізання голови українському військовому

У вівторок ввечері, 11 квітня, у російських каналах з'явилося відео того, як російські окупанти обезголовили українського військовополоненого з жовтою "опізнавальною" стрічкою й подібне відео, як виявилося, може бути не одне.

Про це інформує CNN.

За інформацією журналістів, у мережі з'явилося два подібних відео. "На відео, вірогідно, зображені окремі події. Одне з них могло бути записане нещодавно, а інше – судячи з кількості зелені – певно, було зняте влітку", – наголошують на американському телеканалі.

Читайте: Героя поховали у Ніжині: що відомо про бійця, вбитого за слова "Слава в Україні"

Один з роликів був знятий, як стверджують у російському сегменті соціальних мереж, найманцями ПВК "Вагнера" поблизу Бахмуту й опублікований ще 8 квітня. У ньому два обезголовлені тіла українських військових лежали на землі поруч зі знищеним автомобілем.

Журналісти припускають, що в обох військових також були відтяті руки.

Друге розмите відео з'явилося у Твіттері та ймовірно, було записане влітку, оскільки у кадрі помітно велику кількість зелені, якої ще немає у зазначених широтах в цю пору року.

"На ньому намагаються показати російського бійця, який використовує ніж, аби відтяти голову українського військового. Голос на початку відео наводить на думку, що жертва могла бути досі живою, коли розпочалося насильство", – наголошує CNN.

Інститут дослідження війни у понеділок, 10 квітня, заявив, що найманці ПВК Вагнера "продовжують скоювати воєнні злочини, відрубуючи голови українським військовослужбовцям у Бахмуті", посилаючись на фотографію з відрубаною та насадженою на палю головою, яка належала українському солдату.

Українська OSINT-спільнота DeepState наголосила, що розпочала розшук товаришів по службі страченого бійця, який міг зникнути у період із травня по серпень 2022 року.

Президент Володимир Зеленський заявив, що відео страти українського воїна має бачити весь світ й ніхто не зрозуміє, якщо лідери світу не зреагують на це.

"Є те, що нікому в світі неможливо ігнорувати: як легко ці звірі вбивають. Це відео страти українського полоненого світ повинен бачити. Це відео Росії, якою вона є. Що це за істоти? Для них немає людей: син, брат, чоловік, чиясь дитина. Це відео Росії, яка намагається зробити саме це новою нормою – таку звичку знищувати чиєсь життя", – сказав Зеленський, додавши, що це не є випадковістю, адже так тисячі разів вже було раніше у Бучі.


Зеленський закликав світ реагувати на цей страшний злочин. "Кожен повинен реагувати. Не чекати, що це забудеться, що пройде час. Ми нічого не збираємось забувати і прощати вбивцям. Законна відповідальність буде за все. Ніхто не зрозуміє, якщо лідери не зреагують. Зараз треба діяти", – заявив глава держави у своєму зверненні.

Одним з перших іноземних політиків на страту українського військового відреагував глава МЗС Естонії Урмас Рейнсалу.

"У Twitter поширюється відео, на якому росіяни відрізають голову українському солдату. І водночас ми буквально говоримо про необхідність діалогу і змагаємося один з одним на Олімпіаді? Що ми тут робимо?" - дивується він.

У свою чергу прес-секретар Володимира Путіна Дмитро Пєсков визнав, що кадри із обезголовленням військовослужбовця жахливі, але вважає, що "потрібно перевірити їхню достовірність".

Служба безпеки вже розпочала досудове розслідування цього воєнного злочину за ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України. "Ми знайдемо цих нелюдів. Якщо треба буде – дістанемо всюди, де б вони не були: з-під землі чи з того світу. Але за скоєне вони точно понесуть покарання", – підкреслив голова СБУ Василь Малюк.

Наразі всі компетентні українські служби ретельно вивчають це відео покадрово, для того, щоб ідентифікувати воєнних злочинців та щоб упізнати загиблого. Про це повідомила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр.

Але ідентифікація людини по відео, а тим більше в таких обставинах, є надзвичайно складним завданням, зазначила вона, попросивши утриматися від публічного озвучування будь-яких версій до офіційних висновків.

"Будь ласка, майте повагу до близьких загиблого, не робіть жодних публічних припущень щодо особи загиблого, навіть якщо ви абсолютно впевнені, що впізнали його", - наголосила Ганна Маляр та закликала не поширювати ані цього відео, ані будь-яких подібних. Тепер, наголосили у оборонному відомстві, це повинні дивитись прокурори і Міжнародний суд.

"Пам'ятайте, ворог хоче нас залякати. Хоче зробити нас слабшими. Але все, що він отримає у відповідь — нашу лють і повний розгром окупантів, вироки вбивцям і трибунал державі-агресору", - підкреслила посадовиця.

Нагадаємо, раніше ми писали, що товариші по службі українського військовослужбовця Олександра Мацієвського розповіли, як він потрапив у російський полон.

  • Вас може зацікавити:

Битимуться до кінця: журналіст про страти вагнерівців у Росії

Смертний вирок самим собі: навіщо Кремлю страта іноземців з ЗСУ

Полювання на російських військових злочинців: чим досвід Ізраїлю корисний для України