RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

25 червня

24 червня

Всі новини

Окупанти обезголовили українського військового: що може означати публікація відео в мережі

Минулого року у мережі з'явилося відео зі стратою колишнього ув'язненого Рязанської ВК-3 і члена ПВК "Вагнер" Євгена Нужина, якого відправили на війну проти України, де він одразу здався в полон, а вчора, 11 квітня, у російських мілітаристичних каналах з'явилося жахливе відео того, як російські окупанти у масках, але у військовій формі з білими стрічками, за допомогою яких вони ідентифікують "своїх" під час бойових дій, обезголовили живого українського військовополоненого з жовтою "опізнавальною" стрічкою.

Відео також виклав громадський діяч Олександр Аронець.

Окрім того, окупанти демонструють в камеру бронежилет-"розгрузку" з українськими знаками, але зелена трава та листя у кадрі може свідчити, що ролик міг бути записаний не обов'язково цього року.

Читайте: Героя поховали у Ніжині: що відомо про бійця, вбитого за слова "Слава в Україні"

Як зазначає міжнародна розвідувальна спільнота Inform Napalm, відео зі стратою з відрізанням голови полоненому українському воїну нагадало свідчення вимушених переселенців з окупованих територій Луганщини та Донеччини влітку 2014 року.

Волонтери від людей, які заслуговують на довіру, отримували усні свідчення, що російські військові, здебільшого "кадирівці", практикували відрізання голів полоненим українцям, але не тільки військовим, а й цивільним, яких вони до цього грабували та катували. Голови відрізали не тільки чоловікам, але і жінкам, яких перед цим гвалтували.

Подібна ситуація в 2014 році сталась у смт Новосвітлівка Луганської області де "кадирівці" зґвалтували та жорстоко вбили декількох дівчат-медпрацівниць. Одна з жінок, якій вдалося втекти, невдовзі померла від емоційного вигорання та психологічного шоку.

Інший свідок, офіцер, у тому ж таки 2014 році на власні очі в оптичний приціл бачив, що росіяни відрізали голови полоненим.

Після повномасштабного вторгнення серед російських угруповань значно збільшилась практика вбивств з катуваннями, зазначають у спільноті. Відрізання голови або інших частин тіла практикується російськими командирами підрозділів ЗС РФ та неформальних бандформувань не стільки як елемент залякування, а як доказ і елемент "пов'язання кров'ю та злочином", щоб підлеглі розуміли, що шляху назад для них вже немає. Після такого "хрещення кров'ю" вірогідність, що росіянин втече і здасться у полон значно зменшується, оскільки є компромат, знятий командирами на телефон.

"Тобто це контент не для нас і не для Заходу, а для внутрішньої аудиторії", - припускають у Inform Napalm.

Є припущення, що подібні відео потрапляють в мережу, якщо співучасник злочину втік чи зрадив, або ж відео знайшли в телефоні вже ліквідованого командира і вирішили викласти в мережу. І таких відео ще багато, і якщо вони потрапляють в мережу, то їх виконавці, ймовірно, можуть бути вже мертві, - припускають автори проекту з інформування широкої аудиторії про російсько-терористичну агресію проти України.

Служба безпеки України розпочала досудове розслідування цього воєнного злочину за ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України.

"Ми знайдемо цих нелюдів. Якщо треба буде – дістанемо всюди, де б вони не були: з-під землі чи з того світу. Але за скоєне вони точно понесуть покарання", – підкреслив голова СБУ Василь Малюк.

Глава Офісу президента Андрій Єрмак попередив, що "за все буде відповідь і відповідальність".

Нагадаємо, раніше ми писали, що товариші по службі українського військовослужбовця Олександра Мацієвського розповіли, як він потрапив у російський полон.

  • Вас може зацікавити:

Битимуться до кінця: журналіст про страти вагнерівців у Росії

Смертний вирок самим собі: навіщо Кремлю страта іноземців з ЗСУ

Полювання на російських військових злочинців: чим досвід Ізраїлю корисний для України