RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Смертний вирок самим собі: навіщо Кремлю страта іноземців з ЗСУ

Фейковий процес може закінчитися реальною загибеллю воїнів ЗСУ

Фейковий процес може закінчитися реальною загибеллю воїнів ЗСУ Фото: Pixabay

Терористи із відсталої країни захоплюють заручників, вимагаючи за них солідний викуп. Інакше терористи обіцяють усіх вбити. Це не сюжет нового голлівудського блокбастера, а реальність 2022 року, лише роль терористів у ній відведена цілій країні – фашистській росії, яка руками своїх проксі на Донбасі виносить смертні вироки іноземцям, які воюють на боці України. А жертвами шантажу стають уряди західних країн. Як поведе себе Європа і чи зможе протистояти новій провокації Росії, не знижуючи рівня підтримки України - з'ясовував "Апостроф".

Фейковий процес

9 червня фейковий суд днр засудив до страти двох громадян Великої Британії Шона Піннера та Ейдена Есліна, а також громадянина Марокко Брагіма Саадуна. Усі "засуджені" воювали на боці України у рамках укладених контрактів із ЗСУ. Вони є комбатантами, на яких поширюється дія Женевської конвенції, а отже, залучати їх до суду за участь у бойових діях заборонено, тим паче, до такого суду: фальшивого процесу неіснуючої держави.

"Їхнє затримання може бути спрямоване лише на запобігання подальшій участі у бойових діях", - зазначила генпрокурор Ірина Венедиктова. Але де днр і де норми міжнародного права.

Після резонансної новини про вердикт фейкового суду із боку Заходу пролунали гучні заяви. Британський міністр закордонних справ Ліз Трасс назвала вирок фіктивним і нелегітимним, держсекретар США Ентоні Блінкен закликав рф та її маріонеток поважати норми міжнародного гуманітарного права, а в ООН вимагали поводитися з військовополоненими у відповідність до Женевської конвенції. У самому кремлі очікувано на все наплювали.

Представник мід рф Марія Захарова заявила, що Шон Піннер, Ейден Еслін і Брагім Саадун ніякі не комбатанти, а "найманці". Чому? А тому! Свою фантазійну логіку Захарова не намагалася аргументувати.

А шеф Захарової Сергій "сумний кінь" Лавров взагалі заявив, що росія тут ні до чого, адже вирок виніс "суд" днр, а значить усі переговори Захід повинен вести саме з ними. Таким чином, кремль затягує Захід у пастку, в яку всі ці роки намагався затягнути Україну: адже якщо буде прецедент звернення офіційного Лондона до московського проксі, то це означає, що л/днр цілком суб'єктні. А якщо так, то які питання можуть бути до кремля, який "захищає народ Донбасу" на прохання урядів л/днр?

Звичайно, у Лондоні чудово розуміють хто створив та контролює л/днр.

"Ну, слухайте, якщо главою уряду так званої днр призначають російського чиновника середньої ланки, який жодного відношення не має до цієї днр, а його заступником призначають точно такого ж чиновника - це означає, що в росії навіть не намагаються нічого приховувати", - пояснює "Апострофу" політолог Володимир Фесенко.

Відповідно, в жодні переговори з фейковими республіками ніхто не вступає.

"Навіть незважаючи на прохання до британської влади родичів найманців", - скаржилася Захарова.

Гра кремля

Але очевидно, що кремль лише нарощуватиме тиск, щоб такі переговори були. Бойовики вже змусили Піннера записати відеозвернення до прем'єра Великої Британії Бориса Джонсона з проханням вирішити питання щодо обміну. На федеральних каналах на повному серйозі розгоряється дискусія, як саме треба виконати "вирок": повісити іноземців, як вішали лідерів фашистської верхівки після Нюрнберзького процесу або розстріляти їх, як чинив із засудженими до страти СРСР. Крім того, відомо про фейковий суд над ще одним британцем у лавах ЗСУ Ендрю Хіллом, але "вироку" поки що немає.

Тут варто згадати, що всі вісім років війни бізнес на заручниках був майже офіційною політикою російської влади. Людьми торгував сам путін. Коли вкотре треба було натиснути на політичне керівництво України, кремль просто заморожував будь-які переговори щодо обміну полоненими. По московській "франшизі" діяли маріонетки режиму в ОРДЛО, які просто викрадали людей, щоб потім вимагати у їхніх родичів гроші.

І щось протиставити кремлю на цьому полі практично неможливо. Адже якщо для України кожен полонений її громадянин — це трагедія і проблема, яка потребує вирішення, то для Москви полонені росіяни – супутні втрати на шляху до імперської "величі", які не варті уваги. Тепер із російським бізнесом на людях доводиться стикатися й Заходу. Яку гру намагається вести кремль?

За словами Володимира Фесенка, головних цілей цієї провокації є дві:

"По-перше, застерегти, налякати тих іноземних громадян, які хочуть приїхати та допомогти Україні. Їм посилають сигнал: не ходіть в Україну воювати, ви потрапите в полон і вас можуть стратити. Паралельно з цим налякати і уряди країн, щоб вони заборонили своїм громадянам їхати в Україну, - зазначає Фесенко.- По-друге, винесення цього фальшивого вироку відбулося практично одночасно з розглядом питання про можливу відставку Бориса Джонсона. Це явно був спосіб вплинути на громадську думку у Великій Британії та ситуацію в консервативній партії, мовляв, бачите, що відбувається з британськими громадянами? А хто винен? Україна та Борис Джонсон, який допомагає Україні. Не хочете, щоб гинули британські громадяни – не допомагайте Україні".

Чи витримає Велика Британія цей тиск і чи не послабить підтримку України в умовах шантажу на життя своїх громадян?

Зворотній ефект

За словами експертів, безперечно витримає. Більше того, ефект від шантажу буде протилежний тому, який намалювали у своїх фантазіях кремлівські жителі.

"Велика Британія уникне пастки, адже у неї величезний досвід протистояння, наприклад з ІРА (Ірландська республіканська армія, - "Апостроф"). Але дипломатичними каналами росії, а не л/днр, Велика Британія передасть чіткі сигнали, що якщо з підданими британської корони щось трапиться, то підтримка України буде істотно збільшена. Агітаційно-пропагандистські ітерації це одне, а реальна політика - це зовсім інше", - пояснює "Апострофу" директор Інституту світової політики Євген Магда.

У можливість переговорів із терористами експерти не вірять.

"Так, консульські працівники будуть займатися долями цих людей, але ви думаєте Джонсон вестиме переговори з путіним?", - каже екс-посол України у Великій Британії Володимир Хандогій, коментуючи ситуацію "Апострофу".

Мабуть, у кремлі так і не зрозуміли, що після 24 лютого світ змінився. Відповідно, дрібними блатними хитрощами пітерського гопника в стилі "ловлю на слові" путін вже нічого не доб'ється. Теоретично, навіть якщо переговори з терористами про порятунок життів іноземців і відбудуться, це ніяк не означатиме визнання л/днр. "Впіймати на слові" не вдасться.

"Навіть якщо буде вимога до бойовиків повернути цих людей. Так, російська пропаганда подасть це як переговори з днр, а значить їх визнали. Але слухайте, переговори ведуть і з піратами Сомалі, але це не означає, що сомалійських піратів визнають суб'єктами міжнародного права", - пояснює "Апострофу" завкафедри міжнародних відносин НаУКМА Максим Яковлєв.

Тому максимум, що зможе "вичавити" москва зі свого шантажу - це пропагандистський ефект, спрямований на власного споживача.

"Багато в чому дії бойовиків орієнтовані на місцеве населення. Адже, по суті, на цих територіях відбувається вирізання чоловічого населення. Це може бути одним із примітивних способів, щоб знизити градус соціальної напруги, мовляв, бачите ми знайшли найманців і покарали їх", - резюмує Яковлєв.

Втім, якщо москва реально наважиться "покарати" "найманців", то поховає себе остаточно.

"Якщо буде спроба страти британських громадян, то днр і росія опиняться на рівні ІДІЛу. І це буде дуже суттєвим аргументом для визнання росії спонсором тероризму. У такому разі це буде перетином червоної лінії, який різко скоротить можливості мирного врегулювання", - наголосив Фесенко.

"Але й Україна зі свого боку також має активно діяти, адже я думаю, нам є кого запропонувати в обмін на цих британців. Ці хлопці воювали у ЗСУ, підписали контракти, і Україна повинна їх також юридично захищати", - резюмував Євген Магда.

Читайте також

Проросійські партії можуть легко виграти вибори до Європарламенту - Ребека Гармс

Політичні партії, які підтримують Путіна, можуть виграти вибори до ЄС – до чого це призведе

Марш правою: хто дружитиме з Україною після виборів до Європарламенту

Попри посилення правих сил у Європі, Україна навряд чи ризикує отримати більшість проросійських сил у Європарламенті

Сусідські вибори: що змінять для України події у Словаччині та Польщі

За великим рахунком, для України зміни будуть незначними

Новини партнерів