RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Видача документів сім'ям загиблих чи зниклих безвісти військових: що треба знати

З початку повномасштабного вторгнення Росії Україна має втрати загиблими та зниклими безвісти під час проходження військової служби.

Про особливості надання документів родинам військовослужбовців, які загинули, померли чи пропали безвісти розповіла виданню АрміяІnform головний спеціаліст сектору соціальних виплат Львівського обласного ТЦК та СП Вікторія Романчак.

Читайте також: Удар по Слов'янську: з'явилися кадри перших хвилин обстрілу

Як пояснює держслужбовець, посвідчення члена сім’ї військовослужбовця, який загинув (помер) чи пропав безвісти під час проходження військової служби встановленого зразка членам родин померлих загиблих або таких, що зникли безвісти військовослужбовців видаються відповідно до Закону України "Про соціальний захист військовослужбовців та членів їх сімей" та Постанови Кабінету Міністрів України № 379 від 28 травня 1993 року.

Які потрібні документи для отримання посвідчення?

Якщо військовослужбовець загинув внаслідок дій, передбачених Законом та воєнних операцій:

- лікарське свідоцтво про смерть;

- свідоцтво про смерть з ДРАЦС (державний реєстр актів цивільного стану);

- витяг з наказу командира військової частини про виключення військовослужбовця зі списків особового складу.

Якщо військовослужбовець помер від захворювання під час проходження ним військової служби.

Обставини смерті можуть бути різними, певні захворювання можуть призвести до летального випадку як на фронті, так і в тилу, або ж під час перебування воїна в шпиталі чи у відпустці. У такому разі до вказаних вище документів для отримання посвідчення необхідно додати:

- матеріали розслідування обставин смерті військовослужбовця;

- висновок судово-медичного експерта, або висновок військово-лікарської комісії, які чітко зазначають причину смерті військовослужбовця.

Члени сімей військовослужбовців, які загинули (померли) чи пропали безвісти під час проходження військової служби, мають право отримати посвідчення як у разі загибелі військовослужбовця в районі бойових дій, так і в разі їх смерті від захворювань чи наслідків поранень.

Дія Закону не поширюється на членів сімей військовослужбовців, військовозобов’язаних та резервістів, які загинули чи померли під час проходження військової служби (зборів) проходження служби у резерві внаслідок вчинення ними кримінального чи адміністративного правопорушення, або якщо загибель (смерть) військовослужбовця, військовозобов’язаного та резервіста сталася внаслідок вчинення ними дій у стані алкогольного, наркотичного або токсичного сп’яніння, чи є наслідком навмисного заподіяння собі військовослужбовцем, військовозобов’язаним та резервістом тілесного ушкодження.

Найбільш поширеним питанням на даний час є отримання посвідчення членами родин військовослужбовців, які вважаються зниклими безвісти.

Якщо військовослужбовець загинув у бою, але тіло було неможливо евакуювати з поля бою — у такому разі факт смерті встановлює родина в судовому порядку на підставі зазначеного рішення суду. Орган Державного реєстру актів цивільного стану громадян видають родині свідоцтво про смерть, яке разом з рішенням суду члени родин мають надіслати у військову частину для виключення військовослужбовця зі списків особового складу. До того часу, поки військовослужбовець не виключений зі списків особового складу, військова частина продовжує нараховувати місячне грошове забезпечення.

Якщо військовослужбовець зник безвісти з невідомих причин, тобто відсутня інформація про місце його перебування: загинув, потрапив у полон, тощо. У такому випадку буде розглядатися питання щодо видачі посвідчення як членам сімей зниклих безвісти.

За словами Вікторії Романчак, на даний час розробляється механізм та порядок оформлення документів для видачі «чорних» посвідчень саме для родин військовослужбовців, які вважаються безвісти зниклими.

Згідно з роз’ясненнями Департаменту юридичного забезпечення МОУ, за відсутності одночасно свідоцтва про смерть військовослужбовця та інформації з Єдиного реєстру осіб зниклих за особливих обставин, підставою для видачі згаданого Посвідчення є відповідне рішення суду.

Раніше ми повідомляли про те, що у Генштабі ЗСУ підрахували втрати росіян за добу.

Вас також може зацікавити:

ЗС РФ обстріляли мирні будинки в Харківській області: є жертви

Російські окупанти обстріляли Очаків: є постраждалі серед цивільних - фото

Обстріли не припиняються: з Авдіївки евакуюють усі комунальні служби