RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

Деколонізації в Україні – бути: підписано важливий закон

Український президент Володимир Зеленський підписав закон, що забороняє присвоювати географічним об’єктам в країні назви, що звеличують, увіковічують, пропагують чи символізують Росію.

Про це йдеться на парламентському сайті.

Читайте також: Без дружби з агресивним народом: що думають кияни про перейменування станцій метро

Йдеться про закон №7253 "Про географічні назви" щодо деколонізації топонімів та впорядкування використання географічних назв у населених пунктах, який Верховна Рада ухвалила наприкінці березня цього року.

Документ набуде чинності через три місяці після його опублікування. Після чого усі органи самоврядування та військові адміністрації мусять упродовж пів року звільнити публічний простір від символів "русского мира", демонтувавши пам’ятники, пам’ятні знаки, перейменувавши вулиці й інші об’єкти.

Як зауважив український історик, публіцист, політик, громадський діяч та колишній директор Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович, будуть перейменовані й населені пункти, назви яких пропагують російську імперську політику, її діячів чи пропагандистів.

"В Україні більше не буде назв і зображень, присвячених суворовим і кутузовим, пушкіним і булгаковим, російським містам і завоюванням. Цінні пам’ятки будуть перенесені до музеїв. Так само будуть перейменовані населені пункти, назви яких не відповідають стандартам української мови (на кшталт Октябрського чи Южноукраїнська)", – пояснив він у Facebook.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в Київраді вирішили долю колишнього пам'ятника Леніну.

  • Вас може зацікавити:

Без Льва Толстого та Гагаріна: у Києві перейменували 16 вулиць

"Площі Льва Толстого" не буде: яку назву вигадали станції метро в Києві

У метро Києва зникли погруддя російських поетів: фото