RU  UA

Все ще залишається розмінною монетою: які зараз розглядаються варіанти майбутнього Криму

Анексований Крим досі залишається розмінною монетою під час переговорів різних "законспірованих" політичних груп щодо перспектив та формату завершення війни між Україною та Росією.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів перший заступник секретаря РНБО (2008–2011) Степан Гавриш.

Читайте також: Скоро окупація закінчиться: росіяни масово вивозять рідню із Криму та продають майно

Він зазначає, що над цією темою працюють окремі, зокрема й західні політики та представники спецслужб.

"Тема Криму тут одна із ключових. Розглядається варіант виходу такого собі "компромісу" з Путіним, включаючи варіанти, що Крим чи Севастополь на якийсь період часу може бути залишений під контролем Росії, створивши там якусь "міжнародну адміністрацію". Такі підходи залишаються дискусійними", - зауважив він.

При цьому українська сторона виходить з того, що Крим має бути деокупований, а російська база у Севастополі – знищена.

На думку експосадовця РНБО, великою помилкою для України була згода на функціонування російської бази, оскільки саме навколо неї була вибудована військово-політична система РФ, включаючи і спецслужби з метою контролю над Україною.

"Ми дозволяли їм проводити навчання та військові маневри, які призвели до того, що Крим у 2014 році впав. У результаті, коли Україна буде в НАТО (тут сумнівів уже немає), ми побачимо в Севастополі кораблі під прапором Альянсу, оскільки, безперечно, Україні потрібен буде у Чорному морі свій флот і своя військова база", - додав Степан Гавриш.

Нагадаємо, росіяни намагаються зміцнювати сухопутний коридор до Криму на тимчасово окупованих територіях Запорізької області.

  • Вас може зацікавити:

Готують шляхи відходу: мер Мелітополя про настрої серед окупантів

Окупанти проводять "евакуацію" з Токмака, у Веселому знищили документацію "поліції" - Генштаб

До Криму знову залетіла "бавовна": під Сімферополем лунали вибухи, фото