RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Будете платити за світло менше: як встановити двозонний лічильник і скільки він коштує

Літнє зростання цін на електроенергію змушує споживачів шукати варіанти економного використання електроенергії, заощаджуючи тепер вже дорогі кіловати.

Як зекономити, не втрачаючи комфорт - розповідає "Апостроф".

Один з варіантів зекономити на оплаті електроенергії - встановлення двозонних лічильників, тарифи за якими для побутових споживачів майже вдвічі нижчі. Такі прилади дозволяють платити за світло не по 2,64 грн, а по 1,32 грн за кіловат.

Читайте також: "Жеруть" електроенергію: рейтинг приладів, які найбільше спустошують гаманець

В Україні діє розділений тариф на електроенергію – у денний та нічний час. Звичайна денна ставка з 7:00 ранку та до 23:00 вечора складає 2,64 грн/кВт-год. Нічний тариф діє з 23:00 до 7:00 і коштує вдвічі менше – 1,32 грн за кіловат-годину. Таким чином українці можуть економити електрику в пікові години навантажень (8:00-11:00 вранці та 17:00-23:00 увечері), якщо перенесуть використання побутової техніки на ніч.

Для цього потрібно або вручну запускати вночі найенергоємніші прилади в роботу, або обзавестися "розумною" технікою, в якій є налаштування таймеру по часу (пральна машина, бойлер).

Споживачам потрібно подати заяву до обленерго на встановлення нового лічильника. Потім потрібно самостійно купити прилад і чекати на прихід майстра, який його встановить.

Тип та технічні параметри приладу обов'язково потрібно узгоджувати з постачальником. Після придбання користувачем лічильника він автоматично переходить у власність обленерго.

Ціни двозонних однофазних лічильників електроенергії від виробників таких заводів Teletec (Одеса), Телекарт-прилад (Одеса), NIK (Київ, Дніпропетровськ), Енергоміра (Харків), Iskraemeco (Словенія), ELGAMA (Литва) починаються від 1150 грн і досягать 8800 грн. Бюджетні та найбільш затребувані лічильники, як правило, не часто бувають в наявності, тому потрібно розраховувати на суму близько 2000 грн.

Раніше ми розповідали, що буде з пільгами на комуналку після підвищення тарифів.

Вас також може зацікавити:

В Україні продовжили пільговий тариф на газ: кого стосується

Українцям можуть надати пільги на оплату холодної води: що потрібно знати

Як зняти і передати показання лічильника на світ: всі подробиці