RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

Всі новини

Навіщо вирощувати огірки та помідори у різних теплицях: досвідчені дачники розкрили секрет

Бажання мати на столі екологічно чисті овочі, при цьому за високої врожайності, спонукає городників до вирощування рослин у теплиці. Навіть звичайна сезонна теплиця, що не опалюється, може значно збільшити врожайність багатьох культур порівняно з вирощуванням у відкритому грунті.

Чому бажано вирощувати різні види овочів у різних теплицях на прикладі найулюбленіших овочів - огірків та помідорів, - розповідає "Апостроф".

Читайте також: Попереду багато теплих днів: що можна посадити на городі в липні

Перша причина роздільної посадки - різні вимоги до температури та вологості. Огірки - теплолюбні рослини, які чутливі до перепадів температури та холоду: вони добре ростуть при температурі 22-28 градусів вдень та 16-18 градусів уночі. Помідори більш стійкі до холоду і можуть витримувати температуру до 10 градусів вночі. Вони краще ростуть при температурі 20-25 градусів вдень та 12-15 градусів вночі. Крім того, огірки люблять високу вологість повітря – близько 80-90%, а помідори – низьку – близько 50-60%.

Ще одна з причин поділу овочів – різні способи запилення. Запилення огірків відбувається за рахунок комах або вітру, а запилення помідорів відбувається за рахунок самозапилення чи трясіння рослин. Якщо вирощувати огірки та помідори в одній теплиці, то може статися схрещування цих культур. Це призведе до погіршення якості плодів: вони будуть дрібними, деформованими, гіркими або несмачними.

Крім цього, в огірків та помідорів різні терміни посадки та збирання врожаю: огірки – ранні рослини, які можна висаджувати у теплицю з квітня по травень. Вони дають урожай вже через 40-50 днів після посадки та продовжують плодоносити до осені. Помідори – пізні рослини, які можна висаджувати у теплицю з травня по червень. Вони дають урожай через 60-80 днів після посадки та плодоносять до заморозків. Якщо посадити огірки раніше помідорів, то вони заберуть місце і світло у помідорів, що призведе до затінення та уповільнення зростання останніх. Якщо ж посадити помідори раніше огірків, то вони заважатимуть вентиляції та поливу огірків, що призведе до перезволоження та гниття коренів.

Отже, краще виділити для кожної культури окрему теплицю або поділити одну теплицю на дві частини за допомогою плівки чи сітки. Тоді будуть забезпечені оптимальні умови для їх зростання та розвитку і ви отримаєте високий урожай улюблених овочів.

Раніше ми писали, яку підгодівлю потрібно внести, щоб зав'язалися великі головки часнику.

Вас може зацікавити:

Навіщо поливати і кропити помідори розчином аспірину: секрет цього засобу знають не всі

Чому на листі капусти з'явилися дірочки і що робити, щоб врятувати її від шкідників

Жовтіє листя огірків: які народні засоби допоможуть врятувати їх від загибелі