RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

Україна повернула тіла загиблих в Оленівці: що відомо

У ніч на 29 липня 2022 року Росія влаштувала вибух у бараку виправної колонії в Оленівці, в якому перебували українські військовополонені й тоді загинули щонайменше 50 захисників "Азовсталі", але тіла загиблих врешті-решт вдалося повернути.

Про це, як пише Укрінформ, повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

"Тіла загиблих в Оленівці вдалося повернути. Наразі проходить аналіз ДНК, рідні відповідними органами поінформовані", - зауважив омбудсмен.

Читайте: Це – цинічний теракт Росії: українські силовики зробили заяву про масове вбивство полонених у Оленівці

Також він повідомив, що після трагедії в Оленівці вперше спілкувався з російською уповноваженою з прав людини Тетяною Москальковою, запропонувавши допустити в Оленівку міжнародних експертів з різних країн, частину яких мала запросити Росія, а частину - Україна.

"Вони беруть однаковий матеріал для експертизи: земля, якісь металеві речі, якісь частини цього приміщення. Потім ми прозоро показуємо, які експертизи хто напрацював", - розповів Лубінець.

Російська сторона нібито погодилася на такий крок, але потім почала терміново прибирати барак, в якому утримували українських військовополонених, та проводити "ремонтні роботи", таким чином приховуючи сліди злочину.

Лубінець також наголосив, що Місія ООН зі встановлення фактів про теракт в окупованій Оленівці жодного разу не погодилася ознайомитися з українськими матеріалами щодо вибуху в колонії. Упродовж усього часу роботи місії - 5 місяців, він неодноразово намагався зустрітися з її учасниками онлайн чи офлайн, навіть висловлював готовність їхати у Нью-Йорк, щоб передати матеріали, які є в української сторони.

Омбудсмен підкреслив, що в Оленівці загинули люди, які мали офіційний статус військовополонених, які були верифіковані Міжнародним комітетом Червоного Хреста.

Нагадаємо, що російські окупанти обстріляли колонію у Оленівці, де знаходилися українські полонені, щоб залякати наших військових та приховати від світу свої злочини.

  • Вас може зацікавити:

Допити перетворили на конвеєр: розвідка дізналася подробиці вбивства полонених "азовців" у Оленівці

Україна повернула тіла ще 62 військових: частина з них загинула в Оленівці

Україна повернула тіла загиблих у Оленівці героїв "Азовсталі"