RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Примусова доставка до ТЦК: що треба і чого не варто робити військовозобов'язаним

Через повномасштабне російське вторгнення в Україні триває воєнний стан та загальна мобілізація. Проте права військовозобов'язаних нерідко порушуються, як у випадках, коли повістку видають просто на вулиці та примусово направляють людину до ТЦК з метою проходження ВЛК.

Як потрібно реагувати у таких випадках та чого робити не варто йдеться у матеріалі Styler.

За словами адвоката Ростислава Кравця, потрібно спробувати мирно вирішити ситуацію. Не варто битися та конфліктувати з кривдниками, адже, чоловіка можуть притягнути до кримінальної відповідальності за це.

Він наголосив, що свої права потрібно відстоювати виважено та спокійно, необхідно пам'ятати, що військові не мають права перевіряти документи, тому разом із ними завжди мають бути поліціянти.

Читайте також: Мобілізація в Україні: де перегини, а де потреба

Якщо ж військовозобов'язаного примусово відвезли до ТЦК він має право:

  • дізнатись про підстави затримання та утримання в ТЦК (в письмовому вигляді);
  • звернутись до поліцейських (викликати поліцію) із вимогою захистити власні права та розібратись у ситуації;
  • вимагати надання безоплатного адвоката;
  • написати заяву про вчинення кримінального правопорушення, відповідальність за яке передбачена ст. 371 Кримінального кодексу України "Завідомо незаконні затримання, привід, домашній арешт або тримання під вартою".

"Якщо особі було завдано тілесних ушкоджень, побоїв - варто звертатися до поліції за фактом вчинення кримінального правопорушення. Крім того, звернутися в суд можливо в подальшому, аби визнати дії працівників ТЦК незаконними та стягнути з держави моральну шкоду", - розповів керуючий партнер одного з адвокатських об'єднань Андрій Шабельніков.

Окрім цього рекомендується зателефонувати близьким та попросити піти до суду того району, в якому розташований ТЦК та подати заяву слідчому судді (щодо ситуації, яка склалась).

"Немає значення - субота чи неділя, згідно зі статтею 206 КПК. Вона стосується захисту судом прав людини. Будь-який суд, отримавши інформацію, що особа незаконно утримується в органах державної влади, повинен негайно постановити ухвалу, якою доправити цю особу до суду та повідомити, на якій підставі він її утримує. Тому вимагайте, щоб родичі йшли до суду і вимагайте від суду відповідну ухвалу. Звертайтеся до суду та вимагайте по 206-й статті, щоб вас доставили до суду й повідомили, на якій підставі вас затримали. Нічого не підписуйте і нікуди не йдіть. Якщо вони за вас підпишуть - будуть нести кримінальну відповідальність. Затримати вас можуть тільки за рішенням суду", - пояснив Ростислав Кравець.

При цьому, перебуваючи в ТЦК за таких умов, військовозобов'язаному за жодних обставин не варто:

  • підписувати будь-які документи (без рекомендації адвоката)
  • проходити військово-лікарську комісію (до прояснення ситуації)

Повідомляється, що органи державної влади та місцевого самоврядування (а також їх посадові особи) зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, передбачений чинним законодавством і Конституцією України.

"Враховуючи ту обставину, що законодавством України особам, які мають право вручати повістки, надано лише право на вручення повісток, а не на будь-які інші дії, необхідно розуміти, що вчинення інших дій, наприклад, затримання та/або обшук особи, застосування до особи насилля, обмеження свободи пересування, примусове переміщення до ТЦКСП, не передбачені законодавством. Тому такі дії можуть бути визнані незаконними в судовому порядку", - пояснив адвокат Олександр Камша.

Раніше ми писали, хто з жінок-медиків військовозобов'язаний та що робити у разі отримання повістки.

  • Вас може зацікавити:

Мобілізація в Україні: ці категорії військовозобов'язаних не призовуть примусово

Нова оригінальна хвиля мобілізації в РФ: жінки замінили чоловіків

Мобілізація йде "за планом": боєць ЗСУ перерахував серйозні проблеми з новобранцями

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у країні, що воює. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.