RU  UA  EN

Середа, 23 жовтня
  • НБУ:USD 40.95
  • НБУ:EUR 44.30
НБУ:USD  40.95
Суспільство

Новини

23 жовтня

Всі новини

День вшанування Почаївської ікони Божої Матері: історія, традиції і п'ять суворих заборон

Наступного дня після Дня пам'яті рівноапостольної мироносиці Марії Магдалини, 5 серпня, християни відзначають День чудотворної ікони Божої Матері "Почаївська". Вона відома безліччю зцілень, які сталися після молитви перед образом Богородиці. Віряни також згадують святих Феофіла, Трохима і ще 13 мучеників.

Про історію, традиції та заборони цього свята розповідає "Апостроф".

Трохим, Феофіл та їхні 13 слуг відмовилися приносити жертви язичницьким богам, через що їх затримали. Непокірних християн підвісили на дереві, катували, а потім кинули у вогонь, проте дивом вони вижили без ушкоджень і виходили з полум'я невпинно славлячи Бога. В результаті судді-язичники засудили їх до смертної кари.

Почаївська ікона Божої Матері вшановується кілька разів на рік, зокрема 13 квітня, 5 серпня і 21 вересня за сучасним календарем. Особливо велике святкування припадає на 5 серпня, яке встановлено в пам'ять подій, пов'язаних з позбавленням Успенської Почаївської Лаври від турецької облоги, яка відбулася 20-23 липня 1675 року.

Історія з Почаївською обителлю пов'язана зі Збаразькою війною проти турків. Під час нападу татарських полків на обитель, її мешканці взялися молитися Пресвятій Богородиці та преподобному Іову Почаївському. За легендою, над храмом з'явилася Пречиста Богородиця з ангелами, які тримали оголені мечі та преподобним Іовом, який благав Божу Матір про захист. Військовики татар стали сприймати ці явища за привидів і злякавшись, почали бити один одного та втекли. Татари, які залишилися в живих, після цих подій прийняли християнську віру.

Почаївська ікона Божої Матері ще не раз славилася своїми чудесами. У 1721 році, коли Почаїв був під окупацією уніатів, відбулася надзвичайна подія, пов'язана з графом-уніатом Миколою Потоцьким. Ставши несподіваним благодійником Почаївської обителі, граф Потоцький проявив неочікувану милосердність.

Читайте також: Як змінився календар свят в Україні з початку війни: інфографіка

Згадувана історія пов'язана з його кучером, якого граф хотів покарати за якусь провину. Повністю втративши контроль над своїми емоціями, він погрожував вбити кучера пістолетом. Знаходячись у скрутній ситуації, кучер звернувся до ікони Почаївської Божої Матері та молився. Його молитви були почуті, і пістолет кілька разів дав осічку, залишивши кучера живим. Граф Потоцький негайно пішов до цієї дивовижної ікони та присвятив себе та всю свою власність для благоустрою обителі. Історія про чудо швидко розлетілася, збільшуючи популярність ікони серед паломників.

Ще одним визначним чудом, пов'язаним із Почаївською іконою, було одужання сліпої дівчинки Анни Акімчукової. Її зцілення сталося перед цією дивотворною іконою, яка стала для неї джерелом надії та покликання.

Історія походження Почаївської ікони Божої Матері належить до красивих переказів. За легендою, дворянка Ганна Гойська володіла іконою, яку вона отримала у подарунок від митрополита Неофіта, майбутнього патріарха Константинопольського, у 1559 році, коли той мандрував повз Почаїв. Ікону вона передала ченцям, і та знайшла свій дім в Успенській Почаївській лаврі, розташованій в місті Почаєві, Тернопільської області. Святиня і досі залишається там, зберігаючи свою чудотворну силу та продовжуючи привертати увагу і захоплення паломників з усього світу.

Існує кілька суворих заборон 5 серпня:

  • не можна лаятися, сваритися, лихословити та бажати зла – це вважається гріховними діями, які слід уникати;
  • забороняється відмовляти в допомозі та милостині - це може призвести до серйозних хвороб;
  • не потрібно довго спати і лежати в ліжку цього дня - це може призвести до нещастя;
  • у свято заборонено лінуватися – цього дня важливо бути активним та працьовитим, адже лінь може знищити блага та можливості.
  • не можна ламати гілки або рубати калину - такі дії принесуть нещастя, оскільки ця рослина вважається символом добра і процвітання.

Раніше ми писали, що зміниться у православному календарі з 1 вересня.

  • Вас також може зацікавити:

День янгола в серпні 2023: кого привітати і як назвати дитину за старим та новим стилем

Чи будуть українці відпочивати на День Незалежності: календар вихідних у серпні

Сплануйте важливі події: календар сприятливих і несприятливих днів у серпні