RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Армія РФ таємно передає вірменським провокаторам у Карабаху сотні китайських дронів

Російська армія постачає представникам вірменського населення у Карабаху дрони китайського виробництва, які згодом використовуються для збройних провокацій.

Це пише 5-й канал з посиланням на telegram-канал AZfront і Головне управління розвідки України.

Одним зі шляхів постачання дронів понад трьох років названо Лачинський коридор. Під прикриттям постачання гуманітарних вантажів вірмени продовжують зберігати військову присутність росіян у анклаві та мінування цієї території.

Бажання вірменів використовувати цей шлях, де дислоковані військові РФ, – невипадкове, адже й у самих поставках до Карабаху простежується російський слід. Фури належать компанії Spayka. Її власником називають Седрака Кочаряна, сина найбільшого прихильника Путіна екс-президента країни Роберта Кочаряна. Spayka понад 16 років займається перевезеннями до Росії.

Компанія у ході Другої Карабаської війни у 2020 постачала озброєння із РФ до Вірменії. 10 жовтня 2020 фури Spayka, набиті зброєю, затримали на грузино-вірменському кордоні.

Нині ж збройне формування "Хрестоносці" протестує проти недопущення в Карабах вантажівок Spayka. Спонсором бойовиків названо авторитета з Москви Артура Асатряна, який оголошений в Італії у міжнародний розшук за підозрою у вбивстві.

При цьому, згідно з тристоронньою заявою глав РФ, Азербайджану та Вірменії, яку підписали за підсумками війни 2020, Лачинська дорога може використовуватися суто з цивільною метою, проте останні три роки вірмени за участі російських військових через Лачинський коридор перекидають у Карабах озброєння і боєприпаси, і продовжують мінування цієї землі під прикриттям військової присутності Росії.

Telegram-канал AZfront з посиланням на Головне управління розвідки України повідомив: "Армія РФ таємно передала незаконним збройним формуванням вірменських сепаратистів у Карабаху сотні китайських розвідувально-ударних дронів із системами скидання вибухівки".

Схожа ситуація з постачанням гумвантажу сталася у 2014, коли РФ планувала доставити на схід України "гуманітарну допомогу". Київ відмовився і вказав на ризик перекидання зброї та терористів на свою територію. Тоді США та ЄС підтримали Україну. Нині політики ЄС ігнорують ситуацію в Карабаху, а деякі навіть підтримують проросійські сили.