RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Чоловіки ховаються під "спідницею" освіти: нова лазівка для ухилянтів

Українські чоловіки раптово відчули спрагу до освіти. Вони використовують право на платну освіту, щоб уникнути мобілізації, яку продовжили в Україні.

Про це повідомляє ТСН.

Читайте також: Чи можуть виключені з обліку чоловіки їхати за кордон: коментар юристів

У 2023 році кількість контрактників у вищих навчальних закладах зросла одразу на 82%, якщо виділяти лише чоловіків. Також різко побільшало студентів від 30 до 50 років.

Відповідно до статті 23 Закону про мобілізацію, призову на військову службу під час мобілізації не підлягають усі без винятку (незалежно від віку, спеціалізації, вже наявної освіти тощо)

  • студенти,
  • аспіранти,
  • докторанти,
  • асистенти-стажери вищих навчальних закладів,
  • здобувачі професійної (професійно-технічної),
  • професійної вищої освіти,

які навчаються за денною чи дуальною формою навчання.

З юридичної точки зору ці чоловіки-студенти призовного віку не порушують закони нашої країни, це один із законних способів отримати відстрочку.

Зазначається, що законно отримати відстрочку від мобілізації можуть чоловіки будь-якого віку та освіти, вступивши на навчання до вищого навчального закладу на денну або дуальну форму навчання на території нашої країни за її межами. Решту можна зробити дистанційно, не виїжджаючи за кордон.

Водночас вищі навчальні заклади в Україні не можуть не прийняти вступника на навчання, а також відрахувати його, якщо він порушив правила військового обліку (встати на військовий облік, пройти військово-лікарську комісію, отримати військово-обліковий документ).

Раніше ми повідомляли, що з серпня 2023 року термінові за бажанням можуть бути переведені до категорії мобілізованих

  • Вас також може зацікавити:

Як захистити свої права, якщо силою затягують до ТЦК: рекомендації юриста

Загальна мобілізація: кого з медиків не можуть призвати до армії

Відстрочку буде отримати легше: що потрібно знати про нові правила мобілізації

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, що напала на нас. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення порядку денного – це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий заклик військовозобов'язаної людини на військову службу. Це звичайний процес у воюючій країні. Слід пам'ятати, що обов'язок кожного українця - захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти тікаєш від війни – завтра вона може прийти до тебе.