RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

Як захистити свої права, якщо силою затягують до ТЦК: рекомендації юриста

В Україні на тлі мобілізації працівники військкоматів можуть перевищувати свої повноваження, намагаючись силоміць затягнути до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СК). Юристи розповіли, чи законні такі дії та що потрібно робити.

Про це розповів адвокат Ростислав Кравець.

Читайте також: Підробляли документи ухилянтам: співробітники ТЦК на Донеччині підуть під суд

Примусове утримання в ТЦК

Якщо людину затягнули в ТЦК та СП та утримують там, то в жодному разі не можна сперечатися чи застосовувати силу до військових, які мають при собі зброю. Це може закінчитися поганими наслідками. Якщо людина залишиться жива, то її притягнуть кримінальної відповідальності за напад.

Варто розуміти, що військові не мають права перевіряти документи, тому з ними мають бути поліцейські.

Права військовозобов'язаних в ТЦК

Чоловік, якого примусово забрали в ТЦК, має певні законні права. Він може:

  • отримати пояснення затримання та утримання в ТЦК у письмовому вигляді;
  • звернутися до правоохоронців із вимогою захистити власні права та розібратись у ситуації;
  • вимагати безоплатного адвоката;
  • написати заяву про вчинення кримінального правопорушення за завідомо незаконні затримання, привід, домашній арешт чи тримання під вартою.

Якщо працівники ТЦК та СП завдавали ударів військовозобов'язаним, то в такому випадку треба звертатися до правоохоронців за фактом вчинення кримінального правопорушення. Надалі звернутися до суду, щоб визнати дії працівників ТЦК та СП незаконними та стягнути моральну шкоду з держави.

Можна зв'язатися з родичами, друзями, знайомими та попросити захистити постраждалого права.

Родичі можуть допомогти так:

  • звернутися до суду того району, де розташований ТЦК;
  • подати заяву слідчому судді щодо ситуації.

При цьому немає різниці який це день, оскільки людина має право на захист завжди. Тим більше суд, отримавши інформацію, що особа незаконно утримується в органах держвлади, має негайно постановити ухвалу, доправити працівника військкомату до суду та сповістити, на якій підставі утримує.

"Звертайтеся до суду та вимагайте, щоб вас доставили до суду й повідомили, на якій підставі вас затримали. Нічого не підписуйте і нікуди не йдіть. Якщо вони за вас підпишуть – будуть нести кримінальну відповідальність. Затримати вас можуть тільки за рішенням суду", - закликають юристи.

Що не можна робити в ТЦК

Під час утримування в ТЦК та СП чоловік не повинен нічого робити з того, що порушує його права, навіть якщо це змушують робити.

Під час утримання у військкоматі не треба:

  • підписувати будь-які документи;
  • проходити військово-лікарську комісію (ВЛК) до прояснення ситуації.

Якщо особу незаконно затримали, доставили та утримують на території військової частини, то це кваліфікується, як незаконне позбавлення волі, викрадення, насильницьке зникнення. Тому органи держвлади та місцевого самоврядування мусять діяти тільки в межах своїх повноважень та у спосіб, передбачений законодавством та Конституцією.

Коли доставлення в ТЦК законне

Представники ТЦК мають право тільки вручати повістки. Будь-які інші дії щодо громадян можуть бути визнані протиправними.

"Необхідно розуміти, що, наприклад, затримання та/або обшук особи, застосування до неї насилля, обмеження свободи пересування, примусове переміщення до ТЦК та СП можуть бути визнані незаконними в судовому порядку", – кажуть фахівці.

Законним затримання та примусове доставлення особи в ТЦК може вважатися виключно у випадку, якщо громадянину виписували повістку раніше, але він не прийшов повторно.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Нагадаємо, раніше міністр оборони заявив, що влада планує на шляху до членства в НАТО скасувати призов, створивши професійну армію.

  • Вас також може зацікавити:

Хто з жінок-медиків військовозобов'язаний: що робити в разі отримання повістки

Мобілізація в Україні: ці категорії військовозобов’язаних не призвуть примусово

Мобілізація в липні-серпні: чи може випускник вишу відмовитись від ВЛК та контракту