RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Відстрочку буде отримати легше: що треба знати про нові правила мобілізації

Кабінет міністрів України вніс зміни до постанови щодо бронювання військовозобов’язаних під час мобілізації. Тепер категорій громадян, які мають право на відстрочку, стало більше.

Про це повідомляє Міністерство економіки України.

Читайте також: Як захистити свої права, якщо силою затягують до ТЦК: рекомендації юриста

Так, розширено перелік сфер, працівників, яких може бути заброньовано, а також встановлено чіткі терміни розгляду держорганами звернень підприємств, установ та організацій про визначення їх критично важливими.

Відповідні зміни передбачають:

  • Суми єдиного соціального внеску (ЄСВ) тепер враховуються у податковому критерії для визначення підприємства критично важливим (сплачували протягом звітного податкового року податки, збори, платежі на більше ніж 1,5 мільйонів євро).
  • Підприємства ветеринарної медицини, казенних підприємств пробірного контролю можуть визнати критично важливими відповідно до двох критеріїв. Раніше цих критеріїв було три.
  • Застосування єдиного підходу до визначення кількості військовозобов’язаних, що підлягають бронюванню та є працівниками у держорганах та в органах місцевого самоврядування.

Щоб визначити підприємство критично важливим та мати можливість на відстрочку співробітників, установам треба відповідати трьом та більше критеріям із семи:

  • розміру сплачених податків та зборів;
  • відсутністю заборгованості зі сплати ЄСВ;
  • важливістю значення у галузі нацекономіки або задоволенню потреб територіальної організації суспільства, резидентство у Дія.City тощо.

Для деяких підприємств, зокрема, у сфері паливно-енергетичного комплексу, для отримання права бронювання робітників, достатньо відповідати двом та більше критеріям.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Нагадаємо, міністр оборони Олексій Резніков заявив, що влада планує на шляху до членства в НАТО скасувати призов, створивши професійну армію.

  • Вас може зацікавити:

Хто з жінок-медиків військовозобов'язаний: що робити в разі отримання повістки

Мобілізація в Україні: ці категорії військовозобов’язаних не призвуть примусово

Мобілізація в липні-серпні: чи може випускник вишу відмовитись від ВЛК та контракту