RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Чи можуть виключені з обліку чоловіки їхати за кордон: коментар юристів

В Україні продовжено мобілізацію, проте є певний перелік осіб, визначений законодавством, які мають право перетинати державний кордон під час дії воєнного стану, серед яких є особи, які виключені з військового обліку.

Про це розповіли в юридичній компанії "Приходько та Партнери".

Читайте також: Чим відрізняється повістка від мобілізаційного розпорядження: у ТЦК дали пояснення

Юристи пояснюють, що виключення з військового обліку означає процедуру відсторонення особи від виконання військової служби. Виходячи з цього, існують певні випадки, коли особа може бути звільнена від виконання військової служби. Наприклад, виключення з військового обліку громадян, яких за станом здоров’я визнано непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку.

Так, одним з таких випадків є медичне виключення. Якщо особа має медичні протипоказання, які перешкоджають їй виконувати військову службу, вона може бути виключена з військового обліку. Після проходження військово-лікарської комісії, лікарі встановлюють наявність протипоказань та придатності до служби, і виносять рішення про непридатність з виключенням з військового обліку.

В свою чергу, як пояснюють юристи, відповідно до Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 р. № 57 виходячи з положень п. 2-6 Правил та абз. 16 ч. 1 ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" відповідно, якщо особа була виключена з військового обліку за станом здоров’я за наказом Міноборони про ВЛК №402 , вона не вважається військовозобов’язаною та має право перетинати кордон.

Раніше ми розповідали про те, що у парламенті зареєстровано законопроект, яким планується розширити можливості для мобілізації громадян у військові підрозділи, а також для виконання робіт, які мають оборонний характер.

Вас також може зацікавити:

Як захистити свої права, якщо силою затягують до ТЦК: рекомендації юриста

Загальна мобілізація: кого з медиків не можуть призвати до війська

Відстрочку буде отримати легше: що треба знати про нові правила мобілізації

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.