RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

В Україні продовжили мобілізацію: кому видадуть повістки на початку осені

В Україні на тлі загальної мобілізації українці продовжать отримувати повістки. Відомо, кого з 1 вересня 2023 року заберуть в армію, а кому дадуть відстрочку від служби.

Це прописано у законі "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" та проєкті закону №9342.

Читайте також: Чим відрізняється повістка від мобілізаційного розпорядження: у ТЦК дали пояснення

Так, український парламент знову вирішив внесли зміни у законопроєкт про мобілізацію. Стосуються відстрочки для військовозобов'язаних громадян від 18 до 60 років за умови наявності рідні з інвалідністю. Проте загалом зміни незначні.

А саме - йдеться про 11 ч. 1 ст. 23 закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", де змінять попередню редакцію, за якою відстрочка надається чоловікам, у яких другі половинки чи хтось із батьків має інвалідність першої або другої групи.

Передбачається, що після змін її доповнять наступними словами: "за умови, що у таких осіб з інвалідністю немає інших працездатних осіб, які зобов'язані, відповідно до закону, їх утримувати".

Відтак, дозволятиметься відстрочка тільки тоді, коли в родині більше немає нікого, хто здатен допомогти особі з інвалідністю.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Раніше ми писали, що з серпня 2023 року строковики за бажанням можуть бути переведені до категорії мобілізованих.

  • Вас також може зацікавити:

Як захистити свої права, якщо силою затягують до ТЦК: рекомендації юриста

Загальна мобілізація: кого з медиків не можуть призвати до війська

Відстрочку буде отримати легше: що треба знати про нові правила мобілізації