RU  UA  EN

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

Сили оборони просунулися на Запоріжжі, в армії РФ росте кількість дезертирів - Генштаб

Станом на 13 серпня, 536-у добу повномасштабного вторгнення Росії в Україну, українські воїни за останню добу мали частковий успіх в районі Роботиного Запорізької області. Водночас серед російських військових ростуть панічні настрої та почастішали випадки дезертирства.

Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ у Fаcebook.

Читайте також: Сили оборони не дали ворожій ДРГ прорвати кордон: Наєв розповів подробиці бою

"Серед окупантів ростуть панічні настрої та збільшується кількість випадків дезертирства. Так, у тимчасово окупованому населеному пункті Горностаївка Херсонської області, військові патрулі та військовослужбовці комендатури російських окупаційних військ здійснюють обхід кожного будинку з метою пошуку дезертирів серед своїх військовослужбовців", - зазначається у повідомленні.

За даними Генштабу, до подібних дій командування вдається через те, що серед новоприбулих до армії РФ, які знаходяться у населеному пункті та околицях, значно побільшало як дезертирів, так і осіб, які вживають алкоголь та наркотики. Загарбники залишають місця несення служби та намагаються заховатися у покинутих будинках.

Протягом 12 серпня окупанти завдали сім ракетних та 47 авіаційних ударів, здійснили 43 обстріли з РСЗВ по українських позиціях та населених пунктах, у результаті чого є загиблі та поранені мирні жителі та пошкоджено житлові будинки і цивільну інфраструктуру.

Протягом останньої доби відбулось 39 бойових зіткнень на фронті.

На Волинському та Поліському напрямках змін не зафіксовано.

На Сіверському та Слобожанському напрямках ворог завдав авіаційного удару в районі Гур’ївого Козачка Харківщини, а також здійснив мінометні та артилерійські обстріли понад 20 населених пунктів, серед них:

  • Клюси Чернігівської області;
  • Рожковичі, Кіндратівка, Локня, Угроїди, Попівка Сумської області;
  • Уди, Стрілеча, Глибоке, Охрімівка, Бударки Харківської області.

На Куп’янському напрямку рашисти безуспішно нападали в районах північно-східніше Синьківки, північніше Кислівки та південно-східніше Андріївки Харківщини, а також завдали авіаційних ударів в районі Кислівки та Першотравневого. Артилерійських і мінометних обстрілів ворога зазнали Куп’янськ, Масютівка, Кислівка, Берестове Харківщини.

На Лиманському напрямку ворог завдав авіаційних ударів в районах Білогорівки Луганщини та Серебрянки, Сіверська, Спірного й Веселого Донеччини. Ворожих артилерійських обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, серед них:

  • Невське, Білогорівка Луганщини;
  • Торське, Верхньокам'янське, Спірне Донеччини.

На Бахмутському напрямку окупанти безуспішно нападали в районах Кліщіївки та Білої Гори Донеччини. Вони завдали авіаційного удару в районі Благодатного. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали понад 15 населених пунктів, зокрема Міньківка, Маркове, Часів Яр, Предтечине, Диліївка, Торецьк на Донеччині.

На Авдіївському напрямку ЗСУ продовжують стримувати наступ загарбників під щільним вогнем авіації та артилерії ворога в районі Авдіївки Донеччини. Загарбники завдали авіаційного удару в районі Авдіївки. Артилерійських обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, зокрема Авдіївка, Сєверне, Нетайлове, Невельське, Карлівка Донеччини.

На Мар’їнському напрямку українські захисники стримують наступ російської армії в районі Мар’їнки Донеччини. Противник завдав авіаційного удару в районі Красногорівки. Артилерійських обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, зокрема Олександропіль, Максимільянівка, Побєда, Новомихайлівка та Єлизаветівка на Донеччині.

На Шахтарському напрямку бойовики здійснили безуспішні спроби відновити втрачене положення в районі Урожайного Донеччини. Артилерійських обстрілів зазнали близько 15 населених пунктів, зокрема Богоявленка, Золота Нива, Благодатне, Старомайорське, Новосілка, Новопіль Донеччини.

На Запорізькому напрямку окупанти завдали артилерійських обстрілів по понад 25 населеним пунктам, зокрема:

  • Левадне, Ольгівське, Малинівка, Гуляйполе, Павлівка, Кам'янське Запорізької області;
  • Нікополь Дніпропетровщини.

На Херсонському напрямку артилерійських обстрілів противника зазнали понад 25 населених пунктів, зокрема:

  • Михайлівка, Веселе, Іванівка, Антонівка, Берегове, Велетенське Херсонщини
  • Куцуруб та Очаків Миколаївщини.

У свою чергу, українські захисники продовжують контрнаступ на Мелітопольському та Бердянському напрямках, мали частковий успіх в районі Роботиного Запорізької області, а також закріплюються на досягнутих рубежах та здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.

"Авіація сил оборони протягом минулої доби завдала 10 ударів по районам зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника. Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 1 зенітно-ракетний комплекс, 1 склад боєприпасів, 1 станцію радіоелектронної боротьби та 3 артилерійських засоби на вогневій позиції противника", - повідомляє Генштаб ЗСУ.

Нагадаємо, що Німеччина може передати Україні далекобійні ракети Taurus. "Апостроф" розповідав, у чому їх особливість.

  • Вас може зацікавити:

Бий своїх, щоб інші боялись: кадирівці розстріляли солдат РФ біля Маріуполя, відео

Важка, але контрольована: генерал оцінив поточну ситуацію на фронті

"Судний день" по-українськи: бійці зняли на відео знищення російського "Термінатора-2"