RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Унікальна розробка СБУ: що відомо про морський дрон, який атакував Кримський міст і російські судна, відео

Морські надводні дрони "Морський малюк", які успішно атакували Кримський міст у липні, є унікальною розробкою СБУ.

Про це заявив Голова Служби безпеки України Василь Малюк, інформує CNN.

За його словами, вони також успішно атакували Кримський міст, а також російський десантний корабель "Оленегорський горняк" й танкер "SIG".

"Морські надводні дрони – унікальна розробка СБУ. До цієї розробки не мають відношення жодні приватні компанії. Саме ці дрони атакували Кримський міст у липні 2023 року, окремі – "Оленегорский горняк" і нафтовий танкер "SIG"", - заявив Голова Служби безпеки України Василь Малюк.

Він наголосив, що над розробкою безпілотників та їх виготовленням працює колектив СБУ, якому допомагають цивільні інженери та айтішники.

"Виготовлення наших дронів здійснюється на одному з підземних виробництв на території України. Сьогодні в процесі розробки і реалізації в нас дуже багато різних цікавих операцій, зокрема в акваторії Чорного моря. Обіцяю вам, це буде сюрпризом, особливо для наших ворогів"", – підкреслив Василь Малюк.

Читайте також: Атакує "Морський малюк": CNN показало відео удару українського дрона по Кримському мосту

Він також додав, що саме Служба безпеки стала творцем відповідних оперативних концепцій та вдалої їх реалізації, спільно з Військово-морськими силами ЗСУ.

"Ми підходимо виважено до кожної спецоперації на морі. По суті, сім раз відміряємо і один раз відрізаємо. Але робимо це швидко і мобільно. Жалимо ворога прямо в серце", - зазначив керівник Служби безпеки.

Голова СБУ додав, що морські безпілотники, які завдали пошкоджень Кримському мосту у липні 2023 року, отримали назву "SeaBaby", що перекладається як "Морський малюк". Ці безпілотники були обладнані бойовою здатністю вагою 850 кг. Для атаки на десантний корабель "Оленегорський горняк" та танкер "SIG" було використано два окремих поверхневих безпілотники, в кожному з яких містилося 450 кілограмів бойової зброї.

Василь Малюк підкреслив, що всі вражені спецслужбою об'єкти, є повністю відповідними українському законодавству та міжнародному праву.

Крім того, він відмітив, що західні союзники не беруть участі у проведенні таких спеціальних операцій, але активно зацікавлені в освоєнні унікального досвіду, який надає СБУ.

Раніше ми публікували супутникові знімки після вибуху на Кримському мосту.

  • Вас може зацікавити:

Співвідношення 1:3: чому Сили оборони програють росіянам у війні дронів

Нічна атака "шахедів": в Повітряних силах розповіли про результати роботи ППО

ЗСУ масово роздають квитки на Кобзона: оновлені втрати РФ від Генштабу