RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

18 травня

17 травня

16 травня

Всі новини

Влаштовують показуху: чому за наявності відстрочки ТЦК вимагають пройти ВЛК і як діяти

Військовозобов'язаного громадянина України, який має право на відстрочку, можуть змусити проходити ВЛК, хоча зазначена процедура не прописана у жодній нормативній базі.

Про це пише адвокат Роман Сімутін, зазначаючи що це просто "капризи-хотілки" представників ТЦК.

Читайте: Рада скоротила перелік підстав для відстрочки по мобілізації: юрист назвав негативну сторону питання

Правник зазначив, що звірка облікових даних є первинним етапом постановки на облік, під час якого вносяться чи поновлюються дані, зокрема з'ясовується наявність відстрочки від мобілізації. Якщо підстави для відстрочки відсутні – тоді громадянина направляють на ВЛК для визначення ступеня придатності: тобто придатний чи непридатний або ж обмежено придатний. І лише після висновку ВЛК керівник ТЦКСП приймає рішення щодо мобілізації або виключення з обліку. Зазначена процедура прописана в постанові КМУ №1487 й увесь процес має логічне продовження та закінчення.

Але усі ТЦК, навіть за наявності підстави для відстрочки, направляють людей на ВЛК, а якщо людина відмовляється – погрожують штрафами, кримінальною відповідальністю тощо, зазначає адвокат. Він пояснив, що коли військовозобов'язаний повідомив військкомат про наявність підстав для відстрочки, подавши заяву із завіреними копіями документів з відміткою про вручення, у такому разі можна просто відмовитися від проходження ВЛК.

Фактично громадянин, повідомивши ТЦК про наявність підстави для відстрочки, таким чином поновив свої облікові дані, подавши повний пакет документів. Тобто, факт порушення правил військового обліку у цьому випадку відсутній. А у ТЦК виникає прямий обов'язок надати відстрочку.

"Навіщо ж тоді вимагають проходження ВЛК і відмовляються приймати документи про відстрочку? ПЕРШЕ: показуха, типу щось роблять, а фактично – займають свій час, час лікарів, хлопців. Одним словом просто витрачається важливий ресурс – час та гроші, а потім розповідають, що їм його бракує. ДРУГЕ: банальний обман, щоб потім по-тихому мобілізувати", - описав "схему" адвокат Роман Симутін.

Нагадаємо, що громадянам з інвалідністю можна оформити відстрочку від мобілізації за умови, якщо вони відвідають ТЦК.

  • Вас може зацікавити:

Мобілізація в Україні: чи потрібно обмежено придатним проходити ВЛК і коли з'явитися до військкомату

За сімейним становищем і не тільки: повний список, кому цього літа можна виїжджати за кордон

У Рівному повістку вручили 8-річному хлопчику: в ТЦК пояснили, як таке сталося