RU  UA  EN

Середа, 22 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 травня

21 травня

Всі новини

Рада скоротила перелік підстав для відстрочки по мобілізації: юрист назвав негативну сторону питання

Верховна Рада скоротила перелік осіб, які мають право на відстрочку від мобілізації. Зокрема, змінили підстави для відстрочення військовозобов’язаних, в яких є члени сім'ї з інвалідністю. Юрист назвав можливі негативні наслідки даного рішення.

Про це повідомив адвокат Роман Сімутін на своєму YouTube-каналі.

Читайте також: Літня мобілізація студентів: кому можуть вручити повістку в липні

Так, зміни внесли до абзацу 11 ч. 1 ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". Якщо у військовозобов’язаного є родичі з інвалідністю I чи II групи (брат, сестра, дружина, чоловік, один з батьків своїх чи дружини/чоловіка) та вони не мають інших працездатних осіб, законодавчо зобов’язаних їх утримувати, тоді мобілізований має право на відстрочку.

"Раніше не підлягали мобілізації незалежно від наявності та кількості, наприклад, братів та сестер у призовників, які мають батьків із числа осіб з інвалідністю. Зараз же – лише за умови, якщо відсутні інші працездатні особи, наприклад, діти таких батьків із числа осіб з інвалідністю, тобто чиїсь брати та сестри. Акцент робиться на працездатності та утриманні", - зазначив юрист.

Згідно ЗУ "Про зайнятість населення", працездатними вважаються ті громадяни, яким виконалося 16 років, вони проживають на території України і здатні до активної трудової діяльності за станом здоров'я.

"Якщо у сім’ї є двоє працездатних дітей, тоді одного мобілізують. Троє і більше дітей – одного залишать", - пояснив адвокат.

За словами Сімутіна, є щонайменше чотири можливих негативних наслідків масового характеру відповідного рішення Верховної Ради:

  1. Масові виїзди з України з батьками;
  2. Масові виїзди з країни рідних сестер, щоб діяла підстава відстрочки для братів;
  3. Масові звільнення з офіційної роботи та перехід на "зарплати у конвертах", аби не підпасти під визначення "утримання";
  4. Масові оформлення постійного догляду.

Раніше ми розповідали, які правила перетину кордону для чоловіків діють у липні.

  • Вас також може зацікавити:

Виїзд за кордон з "білим квитком": двом із трьох категорій це заборонено

Чи можна забороняти чоловікам госпіталізацію без довідки від військкомату: пояснення юриста

Нічого не змінилось: важливе уточнення юриста щодо правил виїзду за кордон та відстрочки від призову

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у країні, що воює. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.