RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

11 травня

Всі новини

Відстрочку від мобілізації хочуть дати ще одній категорії: має бути стаж мінімум 10 років

В Україні можуть запровадити відстрочку від мобілізації для ще однієї категорії громадян - адвокатів.

Це прописано у відповідному законопроєкті, зареєстрованому парламенті.

Читайте також: Втрачається право на відстрочку: в якому випадку можуть мобілізувати студента

Документ вносить зміни у закон "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". Перелік осіб, які не підлягають призову на службу під час мобілізації, розшириться на професію "адвокат". Однак, виключно за умови наявності стажу у щонайменше 10 років або внесення до Реєстру адвокатів, що надають безкоштовну вторинну правову допомогу.

Як пояснюють автори ініціативи, нововведення необхідно підтримати, адже зараз в країні відстрочку від мобілізації мають судді, прокурори та співробітники інших правоохоронних органів, тоді як у адвокатів - нема. За таких умов існує ризик порушення принципу змагальності сторін, адже може бути представлена сторона звинувачення, при цьому буде відсутня сторона захисту.

"Проєкт закону розроблено з метою забезпечення кожному права на захист в умовах військового стану, дотримання балансу між сторонами звинувачення та захисту під час судових процесів та принципу змагальності сторін", - йдеться у пояснювальній записці.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Раніше ми розповідали про те, що у парламенті зареєстровано законопроєкт, яким планується розширити можливості для мобілізації громадян у військові підрозділи, а також для виконання робіт, які мають оборонний характер.

  • Вас також може зацікавити:

Як захистити свої права, якщо силою затягують до ТЦК: рекомендації юриста

Загальна мобілізація: кого з медиків не можуть призвати до війська

Відстрочку буде отримати легше: що треба знати про нові правила мобілізації