RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Треба все зробити вчасно: як в початку вересня правильно посадити квіти у ґрунт

Найкращим часом для посадки квітів, що зимують у саду, є початок осені. До них відносяться багаторічники цибулі, серед яких значне місце займають тюльпани, нарциси, гіацинти, лілейники та інші квіти.

"Апостроф" розповідає, як правильно висадити ці квіти у ґрунт, щоб вони довго радували вас.

Читайте також: Коли можна пересаджувати кімнатні рослини: календар сприятливих днів

Нарциси

Серед рано квітучих цибулинних рослин за різноманітністю величини та форми квіток нарциси займають перше місце. Ці квітки добре ростуть та цвітуть на відкритих місцях. Непогано ростуть нарциси і півтіні, тому їх можна висаджувати у дерев і чагарників, захищених від сильних холодних вітрів. Нарциси не виносять застійної води, тому місце для посадки має бути рівним або трохи піднесеним. При гарному сніговому покриві нарциси зимують без штучного укриття. Дуже важливо перед посадкою відсортувати цибулини нарцисів. Відстань між цибулинами 10 см, глибина посадки 12 см, тобто на глибину висоти трьох цибулин. Посаджені цибулини не слід турбувати 2-3 роки, а потім, коли вони починають тіснити один одного, їх викопують і садять знову.

Тюльпани

При висадженні відстань між великими цибулинами повинна становити 10 см, між дрібними 3 см. Дуже важливо витримати і глибину посадки, що також залежить від розміру цибулини та складу ґрунту. Великі цибулини висаджуються на глибину 15 см, дрібні - 12 см. Перед висадкою цибулин ґрунт перекопується на глибину багнета лопати. Тюльпани добре зимують і без укриття, і все-таки непогано після посадки цибулин вкрити грядку шаром сухого листя, хмизу або торфу. І краще це зробити після легкого промерзання ґрунту.

Гіацинти

Це найкрасивіші цибулинні рослини весняного цвітіння. Вони мають сильний і приємний аромат, відчутний навіть на великій відстані. Гіацинти слід висаджувати на захищеному від вітрів місці в ґрунт, який у попередні роки був добре заправлений органічними добривами. А ось підживлення свіжим гною гіацинти не люблять. Після посадки, особливо на ділянках з поганим сніговим покриттям, гіацинти корисно вкрити сухим листям шаром до 5 см. Посадку цибулин виконують на глибину 10 см. Дорослі цибулини висаджуються на відстані 30 см один від одного . Якщо щороку вносити добрива, то одному місці гіацинти можуть добре рости до 10-12 років.

Лілійники

Ці красиві квіти налічують у своєму арсеналі безліч сортів, видів та підвидів. Лілійники гарні не лише різноманітністю забарвлення, а й простотою розмноження. Розмножуються вони розподілом гнізда цибулин і бульбами, а також окремими лусочками цибулин і насінням, хоча насіннєвий спосіб розмноження не у всіх видів лілій передає їх декоративні якості. Найпростіший і найнадійніший спосіб розмноження – розподіл старого гнізда лілій за кількістю стебел. Для отримання кращих результатів рекомендується ділити кущ у віці 5 років, оскільки доросліший кущ розділити дуже важко. І краще перед розподілом весь кущ разом із корінням повністю викопати із землі, струсити ґрунт із коріння і обов'язково підсушити коріння в тіні протягом доби. Кожна частина розділеного куща повинна мати кореневу шийку з нирками.

Зазначимо, що багато видів рослин, розділені та посаджені подібним способом, починають цвісти вже наступного року.

Раніше "Апостроф" розповідав, що робити з нарцисами після цвітіння.

Вас також може зацікавити:

Календар городника на серпень-2023: названі сприятливі та несприятливі дати

Посівний календар до кінця літа: сприятливі та заборонені дні для роботи в саду та городі

Городникам на замітку: коли найкращі дні для робіт в саду та городі