RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Це вже було: в мережі нагадали, як американці закликали до миру з Гітлером, фото

Під час Другої Світової війни деякі американські пацифісти закликали союзників припинити війну та примиритися з Гітлером - ці події подекуди перегукуються із тим, що відбувається зараз.

Про це свідчать фотографії з плакатами того часу.

Так, на плакатах можна прочитати такі фрази:

  • "Озброювати Британію - продовжувати війну";
  • "Ленд-ліз - втрати життів";
  • "Чому б не укласти мир із Гітлером?";
  • "Гітлер не нападав на нас. Навіщо нападати на Гітлера?".

Нагадаємо, американський президент Джо Байден 9 травня 2022 року підписав закон про ленд-ліз для України. Подібна програма, яка діяла вісімдесят років під час Другої світової війни, допомогла союзникам здолати гітлерівські війська.

Читайте також: Перша партія вже на місці: в Україну прибули виготовлені за кордоном 122-мм снаряди

Ленд-ліз (у перекладі з англійської означає "позичати, орендувати") – програма, за допомогою якої США під час Другої світової війни постачали союзникам техніку, снаряди, пальне, продовольство та іншу допомогу.

Закон діяв з березні 1941 року по вересень 1945-го. Саме його схвалення стало переломним моментом у війні, адже дозволяло передавати озброєння без бюрократичних перешкод.

Загалом Штати надали союзникам воєнної допомоги на 50,1 млрд доларів (у перерахунку на наш час - 700 млрд). Британія отримала на 31,4 млрд дол., СРСР – на 11,3 млрд дол., Франція – на 3,2 млрд дол., Китай – на 1,6 млрд дол., інші союзники – на 2,6 млрд дол.

Під час війни платити за допомогу не потрібно було - після війни союзники могли повернути вцілілу техніку чи розрахуватися за неї. Закон про ленд-ліз передбачав списання використаної військової техніки, тому США брали оплату тільки за цивільні вантажівки, залізничний транспорт тощо. Розраховуватися за знищену техніку не потрібно було.

Раніше ми писали, що Німеччина передала Україні ракети для Patriot і багато іншого.

  • Вас може зацікавити: