RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Студентів стає все більше: за рахунок кого можна розширити мобілізацію

У вищих навчальних закладах на сході України, за рахунок чоловіків, що виїхали із зони бойових дій та прифронтових територій, збільшується кількість дорослих студентів, що вступають на контрактне навчання, яке дає їм право на відстрочку під час загальної мобілізації.

Про це йдеться у матеріалі "Апострофа".

Читайте: Втрачається право на відстрочку: в якому випадку можуть мобілізувати студента

"У нас на факультеті таких на контракті кілька людей є, випадкові-залітні. А от на фізфаку подібних студентів дуже багато. Навіть не знаю, чому саме на фізфаку. Але не взяти таких студентів на контракт не можна, немає юридичних підстав. Хоча все ж таки всім все зрозуміло. Якщо людина йде на магістратуру – ну добре, але якщо дорослий чоловік вступає на перший курс разом з 17-річними… Тут все ясно", – розповів "Апострофу" декан факультету радіофізики, біомедичної електроніки та комп'ютерних систем Харківського національного університету ім. Каразіна Сергій Шульга.

На його думку, щоб вирішити проблему зі студентами, необхідно законодавчо обмежити вступ до вишів чоловікам віком від 25 до 60 років.

"На період дії правового режиму воєнного стану можуть обмежуватися конституційні права та свободи. Зокрема, передбачені статтею 53 Конституції України, яка стосується права на освіту. Проте такі обмеження мають бути передбачені спеціальним законодавством – що навчання на стаціонарі не дає права на відстрочку", – вважає керуючий партнер в адвокатському об'єднанні "Войченко та Дульський" Сергій Войченко.

Докладніше читайте в матеріалі "Апострофа" Не можна не взяти: як в Україні чоловіки ховаються від мобілізації

  • Вас може зацікавити:

Навчатися ніколи не пізно: в Раді готують "сюрприз" для 30-40-річних студентів

Студенти мають право на відстрочку, але є нюанси: кого можуть мобілізувати

Чи дає студенту право на відстрочку академічна відпустка: юрист дав відповідь