RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

6 травня

5 травня

4 травня

3 травня

2 травня

Всі новини

Не їж Lay's і Mars, не пий Sandora і Pepsi: дві американські компанії внесли в список міжнародних спонсорів війни

Національне агентство з питань запобігання корупції внесло корпорації PepsiCo та Mars до переліку міжнародних спонсорів війни.

Про це повідомила прес-служба НАЗК.

Читайте: Угорський OTP Bank внесли до переліку міжнародних спонсорів війни: названо причину

"Попри заяви про скорочення свого бізнесу, припинення рекламної діяльності та виробництва своєї продукції, вони продовжують працювати в РФ, сплачуючи значні податки до її бюджету, тим самим підтримують економіку країни-агресорки", - йдеться у повідомленні.

Відповідно до інформації НАЗК, PepsiCo збільшила свої доходи в РФ у перший рік повномасштабного вторгнення: її виторг за 2022 рік виріс $ 2,59 млрд (або 176,5 млрд руб.) зокрема, чистий прибуток виріс на 333% до $ 525 млн, порівняно з 2021 роком. Податків до бюджету РФ було сплачено на понад $115 млн (або 8,29 млрд руб.).

У березні 2022 року компанія заявила про припинення рекламної діяльності та виробництва напоїв у росії у зв’язку з повномасштабним вторгненням росії в Україну. Проте, у серпні 2022 року виробництво напоїв "7Up" та "Mirinda" під брендами "Evervess" та "Frustyle" відновилося. У березні 2023 року, відновилося виробництво напою "Pepsi".

Компанія Mars обіцяла скоротити бізнес на території РФ, проте фабрики продовжують працювати в Росії зі збільшенням доходів у 2022 році порівняно з 2021 роком: виторг ТОВ "Марс" за 2022 рік виріс до $2,45 млрд (або 176,5 млрд руб.), чистий прибуток виріс на 59% до $377 млн (або 27,2 млрд руб.), податків сплачено до бюджету рф на понад $93 млн (або 6,76 млрд руб.).

"Сплачуючи податки, іноземні компанії допомагають російській економіці, зокрема це стосується нещодавно введенного військового податку на додану вартість та податку на прибуток. Все це в результаті впливає на спроможність РФ вести війну проти України", - резюмували в НАЗК.

Раніше ми розповідали про те, що Україна внесла виробників цигарок LD, Marlboro, Bond і L&M до списку спонсорів війни.

Вас може зацікавити:

"Гудопомога" для російських військових: "Ашан" опинився в центрі гучного скандалу

Xiaomi внесли до списку спонсорів війни: чи будуть в Україні далі продавати смартфони

Відомий банк звинуватили у пособництві нацизму через діяльність у Росії: подробиці скандалу