RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

30 квітня

Всі новини

Чи вручають повістки одразу після весілля і розлучення: важливе пояснення

Обмін даними між РАЦСами та ТЦК існував задовго до війни: інформація про народження, смерть, зміну імені або прізвища, цивільного стану – завжди була в реєстрах актів цивільного стану.

Чи після реєстрації одруження або розлучення будуть вручати повістки - розповіла адвокат юридичної компанії Riyako&Partners Катерина Аніщенко.

Читайте: Хабарі у військкоматах: джерело в ВЛК розповіло, як вирішити проблему ухилянтів

"До мене зверталися клієнтки, які хотіли розлучитися, а чоловіки просили відкласти це питання. Бо їх тоді, мовляв, відразу відправлять на фронт. Але як це відбувається насправді? Наприклад, якщо розлучення відбувається через суд, одне таке рішення направляється жінці, друге – чоловіку, а третє – до відділів державної реєстрації актів цивільного стану (ДРАЦСів). Ці органи мають доступ до Державного реєстру актів цивільного стану", – пояснює адвокат.

Коли суд виносить постанову про розлучення, то в реєстр актів цивільного стану вносять дані про зміну цивільного стану. Але у специфіці взаємодії РАЦСів і військкоматів за час війни нічого не змінилося.

"Обов'язок направляти ці дані до районного ТЦК у РАЦСів був ще до вторгнення РФ в Україну. Але до війни це могли робити, а могли й не робити. Відповідальності директора РАЦСу за невідправку даних не було передбачено. А зараз цю ситуацію взяли на контроль, і РАЦСи активніше повідомляють військкомати про те, що той чи інший громадянин розлучився або одружився. Але це не означає, що йому відразу надішлють повістку! Це не має причинно-наслідкового зв'язку", – підкреслює Аніщенко.

Нагадаємо, що голова військово-лікарської комісії одного з районів Київської області, яка за гроші видавала довідки про непридатність до військової служби, отримала повідомлення про підозру.

Вас може зацікавити:

Скільки жителів Києва та області ухилилося від мобілізації за рік: у поліції озвучили кількість кримінальних справ

Ухилянти намагались відкупитись від мобілізації: фото затримання співробітників ТЦК в Дніпрі

За втечу з України – близько 5 тис євро: під Львовом затримано продавця фейкових документів