RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Навчатися ніколи не пізно, але є "але": міністр освіти висловився про відстрочку для студентів

Вступ до ВНЗ не повинен ставати формальністю для отримання якихось переваг та бонусів, зокрема відстрочки від мобілізації.

Таку думку висловив міністр освіти Оксен Лісовий, коментуючи законопроєкт про скасування відстрочки мобілізації для деяких студентів.

Читайте також: Повістки можуть вручати повторно: 5 випадків, коли треба йти до ТЦК вдруге

"Моя позиція проста: освіта в жодному разі не має бути про імітацію та лазівки. Натомість освіта, а тим паче вища освіта, має бути про усвідомлений вибір і процес здобуття. Навчатися ніколи не пізно, утім, вступ до університету не повинен ставати формальністю лише для отримання якихось переваг та бонусів", - зазначив міністр.

На його думку, наразі спостерігається тенденція, коли люди використовують вступ до університетів як легальний, проте нечесний спосіб уникнути мобілізацію. Відповідно до статистики, у 2022 навчальному році кількість студентів порівняно з минулим роком зросла на 55 тисяч.

Законопроєкт, який зареєстрований у Верховній Раді, передбачає, що відстрочка не розповсюджуватиметься на чоловіків старше за 30 років, які вступають до закладу освіти й здобувають непослідовну вищу освіту. Натомість відстрочка зберігатиметься для студентів-чоловіків, які ще не досягли 30 років і здобувають послідовну освіту, а також для педагогічних працівників, які працюють у закладах освіти (за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки).

Раніше "Апостроф" писав, які повістки будуть вручати військовозобов'язаним з 1 вересня.

Вас може зацікавити:

Студентам приготуватися: в Раді зареєстровано скандальний законопроєкт про мобілізацію

В Україні перевіряють довідки ВЛК щодо непридатності до служби: що загрожує ухилянтам

Мобілізація обмежено придатних: як має виглядати правильна довідка ВЛК, фото